Home Nieuws De illegale website BTjunkie gooit de handdoek in de ring

De illegale website BTjunkie gooit de handdoek in de ring

BTjunkie was een van de grotere internationale bittorrentsites die geld verdiende met het structureel verlenen van toegang tot illegale digitale kopieën van met name films, muziek, televisieseries, boeken, games en andere software. De site werd oorspronkelijk gehost in in Nederland maar verhuisde in 2006 naar Zweden nadat BREIN eerst de site en daarna diens Nederlandse hosting provider had gesommeerd. Sindsdien werd de site gehost in Zweden waar afgelopen week de strafrechtelijke veroordeling tegen de beheerders van The Pirate Bay definitief werd. Zij kregen tot een jaar gevangenisstraf en enkele miljoenen euro boete.
De beheerders van BTjunkie spreken met kenmerkende misleiding over “het recht van haar gebruikers om te communiceren” maar die ‘communicatie’ bestond uit het illegaal up- en downloaden van complete kopieën van andermans werk. De advertentie-inkomsten werden in eigen zak gestoken.
“Dit soort sites pleegt grootschalige heling van illegale kopieën. Zij noemen dat een verrijkende uitwisseling van cultuur maar iedereen wordt er alleen maar armer van. Zonder beloning kunnen deze producten niet gemaakt worden en dan valt er dus niet van te genieten, zelfs de illegale handel waarvan dit soort sites leven houdt dan op”, zegt Tim Kuik, directeur van stichting BREIN. “Het afsluiten van dit soort illegale concurrentie is een voorwaarde voor het welslagen van legaal digitaal aanbod.”

BREIN sommeerde aanvankelijk de anoniem beheerde site zelf om haar illegale handelswijze te staken. Toen deze geen gehoor gaf is de site door middel van sommatie van diens Nederlandse hosting provider ontoegankelijk gemaakt. Een hosting provider verleent onderdak aan websites en stelt die in verbinding met het internet. De site verhuisde naar Zweden dat toen nog geen stelselmatige handhaving tegen illegale sites kende.

BREIN voerde destijds met succes rechtszaken tegen een aantal hosting providers om dergelijke afsluiting af te dwingen. Die heeft uiteindelijk geleid tot een Notice & Take Down gedragscode voor hosting providers waarbij die na betrouwbare melding, door BREIN bijvoorbeeld, evident illegale sites ontoegankelijk maken.  “Andere landen moeten net als Nederland een systeem hebben waarbij illegale sites snel ontoegankelijk gemaakt worden. Als dat niet goed werkt dan heb je blokkering van toegang door access providers nodig in geval illegale sites naar malafide hosting providers in het buitenland vluchten, zoals bijvoorbeeld The Pirate Bay heeft gedaan.”  BREIN liet vorig jaar 594 illegale websites afsluiten waarvan ongeveer de helft door Nederlandse hosting providers.  “Met zo een systeem kunnen illegale sites niet meer zo groot groeien als The Pirate Bay. Dat is goed nieuws voor de ontwikkeling en groei van het legale aanbod op internet en dus ook voor de consumenten.”