BREIN vordert afgifte van gegevens inbreukmaker van Google
Vandaag vorderde BREIN bij de Rechtbank Den Haag de afgifte door Google van bedrijfsgegevens van een aanbieder van illegale ebooks op Google Play. Google weigerde deze gegevens vrijwillig af te staan. Wel had Google de inbreukmakende aanbieder (het anonieme Flamanca Hollanda) na klachten van BREIN, NUV en benadeelde uitgevers verwijderd.
Google Play is de Android tegenhanger van de Apple App Store. Derden kunnen daar ebooks aanbieden. Afrekening verloopt via Google. Sinds de klachten over inbreukmakend aanbod is het In Nederland tijdelijk niet meer mogelijk nieuwe accounts aan te maken.
BREIN vordert de bij Google bekende bedrijfsgegevens in kort geding. De casus is duidelijk. Er is sprake van inbreuk door een anonieme aanbieder die feitelijk een commerciĆ«le ‘partner’ van Google in Google Play was. Zo noemt Google het zelf in haar gebruiksvoorwaarden. Er bestaat geen recht om anoniem illegale spullen te verkopen, ook niet op Google Play terwijl Google daar geld aan verdient. Er is een duidelijke parallel met de verplichting tot het noemen van de voorman in geval van distributie van illegale kopieĆ«n.