Home Nieuws BREIN verwijderde in 10 jaar 680.000 advertenties, foutmeldingen minder dan 0.01%

BREIN verwijderde in 10 jaar 680.000 advertenties, foutmeldingen minder dan 0.01%

Geheel onjuist meldt Bits of Freedom op haar site dat BREIN vaak ten onterechte advertenties verwijdert. Dat komt in de praktijk namelijk vrijwel nooit voor.
Het door BoF aangehaalde geval met Tim Hinterding staat op zichzelf en bewijst bovendien dat het systeem om fouten te herstellen goed werkt. De advertentie stond op de veilingsite Marktplaats tussen enkele tientallen voor illegale digitale kopieen van boeken en is per abuis meegenomen. Zoals gebruikelijk is de aanbieder van de advertentie, in dit geval de illustrator van het boek (Tussen Stem En Stilte van Thomas Verbogt), door Marktplaats van de verwijdering op de hoogte gebracht. Hij heeft daarop met BREIN contact opgenomen. BREIN heeft zijn excuses aangeboden, de tekenaar heeft die aanvaard en zijn advertentie opnieuw geplaatst.

BREIN heeft sinds 2003 135.945 keer op veilingsites geintervenieerd waarbij rond de 680.000 advertenties met illegaal aanbod zijn verwijderd. Afgelopen september is 592 keer opgetreden waarvan dus een (1) keer onterecht. Dat gebeurt uiterst zelden. Het is wel eens voorgekomen dat een aanbieder naast een reeks advertenties met illegaal aanbod er ook een had met legaal aanbod en dat die per abuis is meegenomen. Die kan dan terug geplaatst worden, de advertenties voor illegaal aanbod uiteraard niet. Het aantal foutmeldingen over de afgelopen (bijna) 10 jaar ligt onder de 10 en is minder dan 0.01 %. Het systeem zorgt er bovendien voor dat eventuele fouten worden hersteld.