Home Nieuws BREIN tegen wegpiraterij, rij MONO

BREIN tegen wegpiraterij, rij MONO

Al enige tijd worden er via internet en in elektronicawinkels op grote schaal illegale IPTV-abonnementen aangeboden. Deze abonnementen geven toegang tot illegaal aanbod van duizenden tv-kanalen, inclusief premium sport en video-on-demand met alle populaire films en series van o.a. betaalkanalen voor rond de 5 tot 10 euro per maand. Deze IPTV-abonnementen worden vaak plug & play geïnstalleerd op mediaspelers om op de televisie te kunnen afspelen. Zoals bekend is de verkoop van zulke abonnementen zowel met als zonder plug & play mediaspeler inbreukmakend en strafbaar. Naast regelmatige acties van BREIN tegen illegale IPTV-aanbieders, ondernam de FIOD vorig jaar strafrechtelijke actie tegen een illegale IPTV organiserend datacenter.

Maar het kan altijd nog gekker. Recent trad BREIN op tegen een aanbieder van dergelijke illegale mediaspelers voor in de auto. Die ‘omzeilden’ niet alleen het auteursrecht maar ook de beveiliging van de auto zelf. Uit veiligheidsoverwegingen zorgt het entertainmentsysteem van de auto er namelijk voor dat er geen video’s tijdens het rijden kunnen worden afgespeeld, maar met deze mediaspeler kon dat wel. Tv kijken tijdens het rijden lijkt ons wellicht nog gevaarlijker dan appen tijdens het rijden. Zo gezien pakte BREIN met deze actie tegelijkertijd ook wegpiraterij aan.

Ter voorkoming van een kort geding procedure ondertekende de verkoper een onthoudingsverklaring met een boetebeding van 10.000 per dag(deel) voor toekomstige inbreuken.