Home Nieuws BREIN/Mininova uitspraak bepaald op 15 juli 2009

BREIN/Mininova uitspraak bepaald op 15 juli 2009

Vandaag was de zitting in de rechtszaak BREIN/Mininova. Waar gaat het om?
Mininova is de grootste bittorrent (P2P) website ter wereld die structureel gebruik maakt van de beschikbaarheid van illegale content, zoals films, tv-series, muziek en games. Gemiddeld 95% van die content wordt via Mininova illegaal ter beschikking gesteld aan meer dan 30 miljoen unieke bezoekers per maand. BREIN vertegenwoordigt de rechthebbenden op de populaire entertainment content waar het bij Mininova om draait.
BREIN stelt dat Mininova daarom verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het nemen van effectieve maatregelen om dit misbruik te voorkomen. Het is hun site, hun zaak en dus hun taak, zegt BREIN directeur Tim Kuik.
Notice & Take Down, dwz het verwijderen van links naar illegale content na melding door de benadeelde, is niet genoeg. Dat helpt wel bij incidenteel misbruik maar niet bij structureel misbruik zoals bij Mininova het geval is. Dan is toezicht en preventie noodzakelijk. Dit behoort op verantwoordelijkheid en kosten van de site worden uitgevoerd.
De filtering test die Mininova momenteel mbt een beperkt aantal Amerikaanse films uitvoert, kan een oplossing aandragen. Van belang is dat Mininova dit werk op haar verantwoordelijkheid en kosten behoort uit te voeren. Zij moet op haar kosten haar eigen site schoonhouden van illegale links, niet achteraf via Notice & Take Down maar vooraf door preventief toezicht.
BREIN heeft een niet uitputtende lijst aangeleverd met titels die commercieel verhandeld worden om Mininova op weg te helpen.