Home Nieuws BREIN legt naast illegale mediaspelers ook illegaal IPTV aanbod aan banden

BREIN legt naast illegale mediaspelers ook illegaal IPTV aanbod aan banden

In het GS media arrest bepaalde de hoogste Europese rechter onder meer
dat personen die met winstoogmerk naar bestanden linken, moeten
verifiëren of die bestanden wel met toestemming op het internet zijn
geplaatst.
Daarna heeft BREIN alle haar bekende aanbieders van abonnementen voor toegang tot geripte IPTV kanalen gewaarschuwd dat zij moeten controleren of de links die zij naar die kanalen (en eventueel andere content) leveren wel naar legaal aanbod gaat. Dat is uiteraard niet het geval en dergelijke aanbieders maken daarmee inbreuk. Volhardende aanbieders stellen zich bloot aan civielrechtelijke claims voor schade en kosten en eventueel ook aan strafrechtelijke vervolging.

In het Filmspeler arrest bepaalde de hoogste Europese rechter dat ook het aanbieden van spelers met software die naar illegaal aanbod linkt inbreuk maakt. Daarna zijn ook alle bij BREIN bekende aanbieders gesommeerd hun illegale activiteiten te staken. Volhardende aanbieders zijn gedagvaard en hebben geschikt voor bedragen die flink in de papieren lopen. Bij een winkelier die voorgeprogrammeerde mediaspelers verkocht, is de voorraad door de politie in beslag genomen en vernietigd.

Een aantal van de aanbieders van mediaspelers ging echter door met de verkoop van abonnementen voor geripte IPTV kanalen. Uiteraard sommeert BREIN ook deze aanbieders hun illegale handel te staken. Volhardende aanbieders zijn gedagvaard en in de Moviestreamer zaak is inmiddels het eerste verbod op verbeurte van een dwangsom gewezen. Die moet ook 18,500 euro aan kosten aan BREIN vergoeden. Uiteraard stellen ook dit soort aanbieders zich bloot aan claims voor schade en kosten en eventueel ook aan strafrechtelijke vervolging. Voor die kosten en een deel van de schade is inmiddels beslag gelegd.

BREIN heeft inmiddels 170 illegale aanbieders van illegale mediaspelers en/of IPTV-abonnementen gestopt. Ook aanbieders die enkel illegale IPTV-abonnementen aanbieden worden aangepakt. Overigens worden daarbij meestal ook links naar illegaal aanbod van populaire films en series geleverd. Inmiddels heeft BREIN 375 advertenties van dergelijke aanbieders verwijderd van vraag-en-aanbod sites. Met 20 aanbieders is geschikt met een onthoudingsverklaring met boetebeding waarvan drie na een ex parte bevel van de rechter. De schikkingsbedragen verschillen per geval maar lopen op tot enkele tienduizenden euro. Er is momenteel nog één civiele procedure aanhangig.

“Dit is illegale handel. Als je wacht tot je gewaarschuwd wordt, dan ben je te laat”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Wordt je gepakt dan worden kosten en schade gevorderd. Die loopt snel op. Je kunt er persoonlijk aansprakelijk voor worden gesteld. Ook kan er aangifte gedaan worden en kan je strafrechtelijk vervolgd worden. Opzettelijk bedrijfsmatig inbreuk maken is strafbaar als misdrijf, er staat 82.000 euro boete op en 4 jaar gevangenisstraf.”