BREIN handhaaft opnieuw buiten Nederland
BREIN heeft de vorige maand ingezette private handhaving tegen een
cyberlocker en twee geliƫerde linksites voortgezet in het buitenland.
Afgelopen juni verjoeg BREIN deze drie illegale diensten met grote
hoeveelheden links stonden naar onder meer ebook bestanden. De bestanden
zelf stonden bij de cyberlocker, die geen van de bestanden die werden
gemeld door rechthebbenden (naast ebooks ook muziek) verwijderde en
alleen al daarom onrechtmatig handelde.
Nadat de Nederlandse hostingproviders van de illegale cyberlocker en linksites deze op melding van BREIN afsloten, zochten die hun heil in het buitenland. BREIN heeft vervolgens ook van de nieuwe Luxemburgse en Portugese hosting providers afsluiting verkregen. Daarnaast heeft BREIN in Nederland afgifte van identificerende gegevens verkregen. Momenteel zijn alle drie de diensten offline en wordt het onderzoek naar de betrokken (buitenlandse) personen voortgezet.
Het is niet de eerste keer dat BREIN resultaten behaalt tegen buitenlandse partijen. Eerder werd Google via de Nederlandse rechter gedwongen identificerende gegevens te verstrekken van een illegale aanbieder in Playstore. Ook behaalde BREIN een ex parte bevel tegen een vanuit Turkije opererende handelaar in illegale bestanden van onder meer films en series. Tevens loopt nog een andere zaak tegen een vanuit Turkije werkende handelaar in Nederlandstalige e-books.
BREIN ziet een positieve ontwikkeling als het gaat om private handhaving buiten de landsgrenzen. Dit is belangrijk in verband met het internationale karakter van veel online inbreuken op intellectuele eigendomsrechten en de noodzaak om daar zo snel mogelijk op te kunnen ingrijpen. Het verkrijgen van strafrechtelijk onderzoek kost veel tijd, wordt niet vaak gehonoreerd en heeft een lange looptijd qua onderzoek en vervolging indien dat wel het geval is. Dat geldt eens te meer als het om internationale onderzoeken gaat. Private handhaving biedt dan uitkomst, zeker als die buiten de rechtszaal afgehandeld kan worden.