BREIN haalt twee illegale cyberlockers offline
Op verzoek van BREIN zijn twee illegale cyberlockers offline gehaald die samen werkten met een illegale linksite. Zij stelden ongeautoriseerde muziekbestanden beschikbaar aan de gebruikers van die site. De linksite werd al eerder op verzoek van BREIN offline gehaald maar ging vanuit een malafide hosting provider in het buitenland door.
De site meldt nu dat alle uploads verloren zijn gegaan omdat zij geen back-up hebben gemaakt. De links werken daarom niet meer. BREIN had eerder de site en haar cyberlockers gesommeerd hun illegale activiteiten te staken en zich te identificeren. Daaraan gaven zij geen gehoor. Daarna is de hosting provider verzocht de diensten offline te halen. De cyberlockers zijn nu ook verhuisd naar het buitenland maar hebben geen bestanden meer.
Aangezien de sites en haar cyberlockers aangeven door te willen gaan, geeft BREIN de namen ervan niet vrij. Het onderzoek naar de verantwoordelijken achter de anonieme diensten loopt door.
Cyberlockers en de linksites die naar hen verwijzen zijn na bittorrent de belangrijkste bron van illegaal aanbod en gebruik. Linksites zijn op titel doorzoekbaar en bieden links aan naar bestanden die op cyberlockers staan opgeslagen. Cyberlockers zelf zijn gewoonlijk niet doorzoekbaar. Uploaders van bestanden krijgen een of meerdere links die op linksites geplaatst worden. Anderen kunnen de bestanden downloaden of streamen door het aanklikken van de links. Anders dan cloud-opslagdiensten zijn cyberlockers gericht op illegale massadistributie van populaire entertainment content in plaats van private opslag of distributie van eigen content. In het onderhavige geval werkten de cyberlockers samen met de linksite.