Home Nieuws BREIN haalt Nederlandse Popcorn Time sites offline

BREIN haalt Nederlandse Popcorn Time sites offline

Popcorn Time is een illegale dienst die met name in Nederland populair
is en veel media aandacht krijgt. Deze gratis dienst concurreert met
betaald legaal aanbod zoals onder meer op Netflix.
Onderzoek van Considerati, IViR, CentERdata en Marktmonitor afgelopen jaar toont aan dat “omdat het gratis is” de belangrijkste reden is om illegaal te downloaden. Het onderzoek concludeert dat de Nederlandse filmindustrie jaarlijks €78 miljoen aan inkomsten mis loopt. Dat zal door de opkomst van Popcorn Time zeker niet minder zijn geworden.

De laatste paar weken heeft BREIN zes Nederlandse Popcorn Time sites offline gehaald. Met geïdentificeerde sitehouders is een schikking getroffen. Deze houdt in een onthoudingsverklaring met dwangsom en betaling van een bedrag ter tegemoetkoming waarvan de hoogte afhangt van de omstandigheden van het geval.

Indien mogelijk wordt de volgende tekst op de site geplaatst (zoals in geval van popcorntime.nl, popcorn-time.eu, popcorn-time.info en popcorntimefilms.nl):

“Deze site is verwijderd door stichting BREIN wegens verspreiding van Popcorn Time software.

Popcorn Time moedigt illegaal gebruik aan en maakt zelf gebruik van illegaal online aanbod van onder meer speelfilms en televisieseries.
 
WAARSCHUWING: Popcorn Time software maakt gebruik van peer-to-peer (p2p) uitwisseltechnologie waardoor gebruikers zowel up- als downloaden, ook in geval van streaming. Het up- en downloaden van illegaal aanbod is bij wet verboden en brengt aansprakelijkheid mee voor de daardoor veroorzaakte schade.

LET OP: illegaal uploaden is illegaal verspreiden en veroorzaakt grotere schade dan een enkele download.
 
STEUN CREATIVITEIT

Ga naar Thecontentmap.nl en zie waar u legaal kunt downloaden en streamen”

BREIN gaat door met het offline halen van Popcorn Time sites en het aanspreken van geïdentificeerde sitehouders. Indien niet wordt voldaan wordt een gerechtelijke procedure gestart. Ook aangifte bij de strafrechtelijke autoriteiten wordt niet uitgesloten.

Voor popcorn time sites die zich in het buitenland verschansen waaronder ook de illegale torrent sites waarvan gebruik wordt gemaakt, werkt BREIN samen met vergelijkbare nationale en internationale organisaties. Daarnaast kijkt BREIN uit naar de uitspraak die de Hoge Raad gaat doen in de blokkeringszaak rond The Pirate Bay. Die wordt medio 2015 verwacht.

In België heeft de regering plannen in de maak voor snellere blokkering van illegale websites alsmede voor aanpak van gebruikers en verspreiders van illegale content. Dit laatste zal zich op sensibilisering richten. In Nederland heeft de staatssecretaris eind vorig jaar aan de Tweede Kamercommissie Justitie toegezegd om met het oog op implementatie te inventariseren welke vrijwillige afspraken bestaan over samenwerking tussen ISP’s en rechthebbenden ten aanzien van voorlichting aan inbreukmakende consumenten.