Home Nieuws BREIN haalt illegale spotweb-sites offline

BREIN haalt illegale spotweb-sites offline

Spotweb wordt gebruikt voor usenet als een opvolger van FTD die door BREIN via de rechter is gestopt. Spotweb is open source software die je in staat stelt illegale kopieën van entertainment content in nieuwsgroepen op usenet te lokaliseren. Je kunt spotweb zo instellen dat die voor iedereen is te zien. Het fungeert dan als een website. Mensen die dat doen bieden illegaal spots (nzb-links of verwijzingen) aan naar ongeautoriseerde content. BREIN schrijft dergelijke aanbieders aan en sommeert hen daarmee te stoppen, een onthoudingsverklaring te ondertekenen met een boetebeding van 500 euro en 150 euro kosten te betalen.

Commerciële usenet providers hebben betalende abonnees die zij exclusief toegang geven tot hun payservers. Het is algemeen bekend dat het de abonnees van commerciële usenet providers gaat om de illegale content die op de payservers staat opgeslagen. Spotweb maakt het zulke abonnees makkelijk om de beste kwaliteit illegale content te vinden.

BREIN vindt dat commerciële usenet providers zelf ook verantwoordelijk zijn voor het aanbod op hun payservers. De content wordt weliswaar door gebruikers geüpload maar zij slaan die op eigen payservers op en houden die beschikbaar voor hun betalende klanten. Commerciële usenet providers hebben een retentietijd van enkele duizenden dagen waarin ze de door hen op hun payservers opgeslagen content voor hun klanten beschikbaar houden. BREIN heeft een gerechtelijke procedure lopen tegen de voormalig grootste commerciële usenet provider waarover door de Hoge Raad vragen zijn gesteld aan het Hof van Justitie van de EU. Het gaat erom of een commerciële usenetprovider zelf inbreuk maakt en zo niet, welke maatregelen die dan alsnog moet treffen om inbreuk tegen te gaan.