Auteursrechten krijg je niet cadeau
23 april was UNESCO’s Wereldboekendag. Auteursrechten zijn van levensbelang voor schrijvers. De Auteursbond en Lira maakten daarom een filmpje waarin ze aandacht vragen voor de positie van alle schrijvers:
http://auteursbond.nl/blog/2018/04/23/schrijvers-vragen-aandacht-voor-auteursrechten/
Het filmpje van vorig jaar waarin schrijvers laten zien waarom gratis downloaden niet oké is, vindt je hier:
Auteursrecht staat onder druk door illegale verspreiding online. Naast goed legaal aanbod waarmee schrijvers, uitgevers en consumenten gediend zijn, is ook handhaving tegen illegale verspreiding online van belang. Waar je legaal aanbod kunt krijgen, vindt je hier https://www.thecontentmap.nl/ebooks/
Brein verzorgt de gemeenschappelijke handhaving voor alle rechthebbenden. Zij sluit ongeautoriseerd aanbod van digitale kopieën af, bijvoorbeeld op Facebook, Marktplaats maar ook Google zoekresultaten voor illegale kopieën en bittorrent, usenet of cyberlocker sites die illegale kopieën aanbieden. Daarnaast spoort Brein ook illegale uploaders van boeken op en stelt die aansprakelijk voor kosten en schade. Dat kan flink in de papieren lopen. Er zijn schikkingen getroffen van vele duizenden euro’s. Inbreukmakers die niet betalen worden voor de rechter gedaagd.
Brein geeft regelmatig presentaties aan schrijvers, vertalers en uitgevers over auteursrecht en de handhaving ervan. Inbreuk kun je hier melden, https://stichtingbrein.nl/melding-van-inbreuk.php.
Overigens verzorgt Brein niet alleen de gemeenschappelijke handhaving voor boeken en geschriften maar ook voor beeld, muziek, film,
tv series en games.