logo

Wat mag, en wat niet?

Gepubliceerd op 02/07/2006 om 15:00 | Link

Het auteursrecht is een soort eigendomsrecht: Intellectueel Eigendom. De maker (of auteur) van een werk is de enige die mag bepalen wat er met zijn werk gebeurt.


Auteursrecht: verveelvoudigen en openbaar maken.
Het auteursrecht geeft de maker van een werk (bijvoorbeeld een muziekstuk, een film of een computerspel) het recht dat werk uit te baten. Zonder toestemming van de auteur, de maker, mag je diens werk niet verveelvoudigen of openbaar maken. Auteursrecht is dus een verbodsrecht. Voor het geven van toestemming (een licentie) aan exploitanten van muziek, film en videospellen kan de maker geld (royalties) vragen. De exploitanten verdienen op hun beurt geld door het werk tegen betaling te verspreiden bijvoorbeeld door er dvds of downloads van te verkopen of kaartjes voor een voorstelling. Als zij geen geld verdienen kunnen ze ook de maker niet betalen. Overigens hebben artiesten en producenten zelf ook een soort auteursrechtelijke bescherming dat naburig recht wordt genoemd.

Piraterij: zonder toestemming verveelvoudigen en openbaar maken.
Piraterij is het zonder toestemming van de maker verveelvoudigen (kopiëren, downloaden) en openbaar maken (verspreiden: verhandelen, weggeven, ruilen, uploaden) van diens werk. Daar lijdt die maker en zijn exploitant schade van want er valt minder voor ze te verdienen als het werk door piraten op dvd wordt verkocht of door gebruikers van een p2p uitwisseldienst gratis op het internet wordt weggegeven. Als je wat maakt dan heb je wat, behalve als je het niet kunt beschermen. Vandaar dat piraterij wordt bestreden door zowel de rechthebbenden (makers, artiesten en exploitanten) als de overheid. In Nederland treedt stichting BREIN namens de rechthebbenden op tegen piraterij en werkt daarin onder meer samen met de FIOD-ECD en het Openbaar Ministerie.

Een kopie maken of downloaden voor eigen gebruik mag (niet). De simpele regel is dat een kopie maken of downloaden mag als het zonder commercieel oogmerk en uitsluitend voor jezelf is. Voor interactieve software (computerspellen) geldt: nooit een kopie maken of downloaden, dus ook niet alleen maar voor jezelf.

De regels op een rijtje:

1. Een kopie maken van muziek of film (cd of dvd) mag als die zonder commercieel oogmerk en uitsluitend voor jezelf bestemd is. Van een computerspel of andere software mag je geen kopie maken, ook niet voor eigen gebruik.

2. Het omzeilen van een beveiliging op een cd of dvd mag niet, ook niet om een kopie voor jezelf te maken. Je mag een omzeilingsmiddel ook niet verspreiden, bijvoorbeeld op een cd of dvd of als bestand op het internet.

3. Een kopie weggeven, ruilen of verkopen mag niet.

4. Een internetbestand (met muziek of een film) downloaden mag. Maar pas op met p2p uitwisseldiensten, want als je daarmee downloadt wordt je automatisch uploader, dat is 'ter verspreiding aanbieden' en dat mag niet. Interactieve software downloaden mag niet.

5. Een bestand uploaden mag niet. Dus ook niet 'sharen' of delen via een p2p uitwisseldienst. Je mag ook geen dvd 'rippen' en de inhoud als bestand op het internet plaatsen.

6. Openbaar vertonen mag niet, behalve in huiselijke kring.

Als je opzettelijk een inbreuk op auteursrecht maakt dan is dat strafbaar als misdrijf. Onder opzet valt ook als je beter had horen te weten en eigenlijk bewust het risico neemt dat je inbreuk maakt. Straffen kunnen oplopen tot 4 jaar gevangenisstraf en 45.000 euro boete.

« Ga terug naar de hoofdpagina