logo

"Feiten om te delen", onafhankelijk onderzoek naar onderzoeken.

Gepubliceerd op 21/06/2011 om 17:58 | Link

Op 6 juni presenteerde onderzoeks- en adviesbureau Considerati de studie 'Feiten om te delen': digitale contentdistributie in Nederland. De studie geeft een overzicht van de stand van zaken met betrekking tot legale en illegale contentdistributie in Nederland.


Op basis van meer dan 200 wetenschappelijke artikelen, onderzoeksrapporten en studies wordt een beeld geschetst van de legale en illegale markten voor digitale content, nieuwe businessmodellen, de beweegredenen van de consument om te downloaden uit illegale bron, de schade die dit de entertainmentindustrie berokkent en de bredere economische en maatschappelijke effecten. Hiermee biedt de studie een uniek overzicht dat gebruikt kan worden om het downloaddebat in Nederland verder te helpen.

"Een groot probleem in het huidige downloaddebat is dat tot op heden een helder overzicht van feiten ontbreekt. Partijen beroepen zich op uiteenlopende studies en de verschillende aspecten nooit in hun onderlinge samenhang worden besproken", zegt Bart Schermer, partner bij Considerati die het onderzoek leidde. "Deze studie is bedoeld om politici, beleidsmakers en de verschillende betrokkenen in het downloaddebat meer inzicht te geven in de complexe economische, juridische en ethische vragen die spelen bij legale en illegale contentdistributie."

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de NVPI, de branchevereniging voor de entertainmentindustrie, en begeleid door een begeleidingscommissie die bestond uit Erwin Angad-Gaur van het Platform Makers, Jaap Bruijnen van Warner Home Entertainment Benelux, Arnoud Engelfriet van ICTRecht, Kees van der Hoeven van Universal Music Nederland, Geert Noorman van het NUV, Hein van der Ree van BUMA/Stemra, Paul Solleveld van de NVPI, Michel van Eeten van de TU Delft en Retaildeskundige Juan da Silva. Voorzitter van de begeleidingscommissie was Arda Gerkens, voormalig lid van de Tweede Kamer.

Lees hier het rapport 'Feiten om te delen'

Lees hier de reactie van de NVPI.

« Ga terug naar de hoofdpagina