Home Nieuws ​Aanbieders illegale mediaspelers stoppen massaal, BREIN stuurt dagvaardingen aan volhardende inbreukmakers, ook winkels en markthandelaren komen aan de beurt.

​Aanbieders illegale mediaspelers stoppen massaal, BREIN stuurt dagvaardingen aan volhardende inbreukmakers, ook winkels en markthandelaren komen aan de beurt.

Inmiddels zijn 84 aanbieders van illegale mediaspelers gestopt. Het
betreft kastjes die op de TV aangesloten kunnen worden en software
bevatten die naar illegaal aanbod linkt. Het Europees hof heeft eind
vorige maand in het Filmspeler arrest bevestigd dat verkopers en
gebruikers van zulke kastjes inbreuk maken. Ze werden aangeboden met
leuzen als “nooit meer betalen voor films, series en sport​” en
“downloaden (​uit​ illegale bron) is verboden maar streamen niet”. Dat
is onjuist en gebruikers zijn dus vals voorgelicht. Om inbreuk te
voorkomen ​kunnen zij de kastjes terugsturen en hun geld terug eisen. De
prijzen van de kastjes variëren van ongeveer 50 tot ​20​0 euro.
Van de illegale verkopers waren er al 40 gestopt in de aanloop naar het arrest van het Europees hof omdat het advies van de Advocaat Generaal eind vorig jaar al duidelijk maakte dat deze handel niet door de beugel k​a​n. BREIN sommeerde ook al partijen omdat zij naast kastjes ook illegale IPTV abonnementen aanboden die voor een schijntje (rond de 10 en 15 euro per maand) toegang geven tot tientallen betaalkanalen met films, series en live sport. Het aanbieden van links naar geripte IPTV kanalen is ook verboden. Het Europees hof oordeelde in het GS Media arrest dat een link naar illegaal aanbod inbreuk maakt. Commerciële aanbieders moeten zelf vooraf checken of zij wel naar legaal aanbod linken. BREIN dagvaardde en schikte met een aantal van hen.

Na het Filmspeler arrest stopten zes aanbieders eigener beweging. BREIN stuurde inmiddels 51 sommaties uit, waarop 37 van hen stopten. De anderen ontvangen een dagvaarding. Inmiddels zijn al 11 dagvaardingen ​gereed, van de gedagvaarde partijen is er inmiddels een gestopt. De verwachting is dat anderen ook liever zullen willen schikken dan het aan laten komen op een gerechtelijke procedure​ waarbij ook vergoeding van de volledige proceskosten worden geëist. ​Twintig nieuwe sommaties gaan vandaag de deur uit.

BREIN eist van inbreukmakers dat zij een onthoudingsverklaring ​ondertekenen ​met dwangsom van 10.000 euro per dag(deel) ​of kastje, een tegemoetkoming in kosten en schade betalen en hun klanten informeren dat gebruik van de speler inbreukmakend is en hen in de gelegenheid stellen de speler te retourneren.

“Hoe langer de verkopers volharden in hun illegale aanbod van mediaspelers, hoe duurder het voor ze wordt”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Het gebruik van dit soort spelers veroorzaakt grote schade voor de makers en aanbieders van films, series en sport uitzendingen. De vorderingen en schikkingen zijn daarom stevig en lopen in de tienduizenden euro’s en meer. Het gaat niet alleen om webshops maar ook gewone winkels en markthandelaren komen aan de beurt. Verkopers moeten zich realiseren dat dit strafbaar is als misdrijf. BREIN gaat ervoor zorgen dat dit soort misdaad niet loont.”