Home Nieuws 9 illegale p2p-sites offline na sommatie van BREIN

9 illegale p2p-sites offline na sommatie van BREIN

De afgelopen weken haalde BREIN opnieuw 9 sites met ongeveer 14.500 geregistreerde gebruikers uit de lucht. Het betrof onder meer de sites dreamtor.org en diablo-torrentz.biz. In totaal zijn er nu precies 200 illegale p2p-sites met ongeveer 1,7 miljoen geregistreerde gebruikers gesloten.
Op illegale p2p-sites wordt structureel gebruik gemaakt van illegaal aanbod van de meest populaire films, muziek en games. In de rechtspraak is bepaald dat dit onrechtmatig is. Dergelijke sites zijn verboden en schadeplichtig. Het is daarbij niet van belang dat de illegale content zelf niet op de site maar bij gebruikers van die site staat opgeslagen. De  gebruikers maken inbreuk op auteursrecht en de site maakt daar structureel gebruik van. BREIN richt zich op het aansprakelijk houden van die sites die als de internetwinkels voor illegale content fungeren.
Indien de vrijwel uitsluitend anonieme sites geen gehoor geven aan sommatie van BREIN, dan worden de hosting providers die de sites onderdak bieden verzocht deze af te sluiten en de naam/ en adresgegevens van de sitehouder af te geven. Die wordt dan aangesproken om herhaling te voorkomen en schadevergoeding te vorderen. Het komt voor dat service providers niet over betrouwbare klantgegevens beschikken omdat zij toestaan dat deze zich anoniem of met valse gegevens registeren. In dat geval trekken zij de aansprakelijkheid voor schade uit onrechtmatig handelen door de anonieme illegale sites naar zicht toe. BREIN waarschuwt hosting providers dan ook dat zij de identiteit van hun klanten behoren te verifiëren en geen anonieme betaling moeten toestaan.