25 JAAR BREIN, TIM KUIK OFFICIER IN ORDE VAN ORANJE NASSAU
Stichting BREIN bestaat 25 jaar en dit is maandag gevierd met een congres in de Schouwburg in Den Haag samen met de Federatie Auteursrechtbelangen die 40 jaar bestaat.
Antipiraterijboegbeeld en voormalig BREIN-directeur Tim Kuik is inmiddels met pensioen en heeft zijn verantwoordelijkheden in handen van zijn oud-collega’s gelaten. Kuik stond in 1999 aan de wieg van de stichting en heeft in zijn jaren een aanzienlijke bijdrage geleverd in de strijd tegen auteursrechtinbreuken, zowel fysiek als digitaal. De stichting en haar aangeslotenen stonden op maandag stil bij zijn indrukwekkende carrière.
Als dankbetuiging is Tim gisteren, in het bijzijn van familie, oud-collega’s, (oud)bestuurders, aangeslotenen van BREIN en andere belangstellenden geëerd met maar liefst twee onderscheidingen: de bronzen krokus van het Lange Voorhout, uitgereikt door VOI©E en de Stichting Federatie Auteursrechtbelangen, en de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheidingen zijn niet alleen te danken aan Tims inzet op het gebied van auteursrechtenbescherming, maar ook voor zijn inzet voor diverse goede doelen waaronder de Stichting GNAO1. De benoeming signaleert zijn verdiensten met landelijke en internationale uitstraling en betekenis.
Als rechtenstudent creëerde Tim al een handhavingsstrategie voor Burafo. Na zijn afstuderen in 1982 leidde Tim diverse anti-piraterij programma’s zowel nationaal als internationaal. In Nederland zette Tim met “zijn” Stichting BREIN een uniek raamwerk van nationale en Europese rechtspraak op wat civiele handhaving van het auteursrecht in Nederland en daarbuiten mogelijk maakt. Met de verpersoonlijking van de handhaving in Nederland werd Tim letterlijk en figuurlijk het schild voor de creatieve sector en daarmee ook regelmatig de kop van Jut voor inbreukmakers.
Foto: Eveline van Egdom
Naast deze dank voor Tim is er stilgestaan bij 40 jaar bescherming van auteursrechtbelangen, waarvan inmiddels 25 met hulp van Stichting BREIN. Mijlpalen als arresten van het EU Hof van Justitie in BREIN’s zaken over The Pirate Bay en Filmspeler passeerden de revue. Ook is aandacht besteed aan de toekomst van de handhaving tegen piraterij.
Tot slot presenteerde de Federatie Auteursrechtbelangen een bundel over transparantie in exploitatiecontracten. Onder hoofdredactie van Dirk Visser liet een panel aan specialisten zijn licht schijnen over wat er voor contractspartijen in de diverse sectoren aan informatie beschikbaar is of zou moeten zijn om een indruk te krijgen van de billijkheid van de vergoeding.