Home Nieuws Bittorrent site moet 110 miljoen dollar betalen

Bittorrent site moet 110 miljoen dollar betalen

De Amerikaanse District Court heeft de p2p-site Torrentspy veroordeeld om 110 miljoen dollar schadevergoeding te betalen. De site was aangeklaagd door de filmstudios die verenigd zijn in Motion Picture Association of America (MPAA).
Eind vorig jaar beval de rechter de site al om te sluiten. Daarna hebben rechthebbenden hun vordering tot schadevergoeding doorgezet. Torrentspy was een zogenaamde bittorrent site, vergelijkbaar met het Nederlandse Mininova, die haar gebruikers toegang verschafte tot voornamelijk ongeautoriseerde bestanden van films, muziek, games en andere content. De site stond tot haar afsluiting bij een Nederlandse hosting provider. De eigenaren van de site zijn veroordeeld om schadevergoeding te betalen en mogen geen indirecte inbreuk meer plegen.
‘Bittorrent sites beweren ten onrechte dat zij niets te maken hebben met de content omdat die niet op de site zelf staat maar bij de gebruikers. De sites geven echter middels links toegang tot de illegale bestanden. Zij zijn de ‘superhelers’ waar gebruikers naartoe gaan om de illegale content te vinden. De Nederlandse rechter heeft herhaaldelijk bepaald dat sites die systematisch en structureel gebruik maken van illegaal aanbod onrechtmatig zijn en schadeplichtig’, zegt BREIN directeur Tim Kuik. ‘Het is duidelijk en simpel. Je mag je zakenmodel niet op illegaliteit baseren. Je moet óf illegaal aanbod weren óf stoppen, anders moet je op de blaren zitten.’
De Nederlandse piraterijbestrijder BREIN heeft de afgelopen jaren enkele honderden illegale p2p sites afgesloten die tezamen enkele tientallen miljoenen gebruikers bedienden. Naast film, video en tv behartigt BREIN ook de antipiraterij voor muziek, games en andere interactieve software.