Home Nieuws CD piraat in hoger beroep zwaarder veroordeeld

CD piraat in hoger beroep zwaarder veroordeeld

De cd piraat Theo van H is in hoger beroep opnieuw veroordeeld voor grootschalige professionele cd piraterij: 15 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en 20.000 euro boete.
Twee keer eerder was de verdachte veroordeeld maar kort nadat hij vrijkwam begon toch weer opnieuw. Het Hof legde daarom een zwaardere straf op dan de rechtbank in eerste instantie en door het OM in hoger beroep was gevorderd. Hij heeft zich kennelijk aan die eerdere veroordelingen en de daarin begrepen waarschuwingen niets gelegen laten liggen. Integendeel, verdachte is reeds zeer kort na zijn laatste detentie weer begonnen met de verveelvoudiging van en handel in illegale cds, aldus het Hof. Wel vond het Hof dat het OM te lang de tijd had genomen en legde daarom 15 in plaats van 21 maanden gevangenisstraf op.
De zaak betreft de illegale verzamelalbums met hitmuziek: Megacharts, Mega Top 50 en 100, Top of the Pops. De feiten dateren uit 2001 tot en met 2003. Nadat de verdachte in eerder met een professionele cd pers en zeefdrukmachine gepakt was, verlegde hij zijn productie naar België waar hij zijn illegale kopieën op cd-r brandde. Naar aanleiding van informatie van BREIN en IFPI nam de Belgische justitie op grond van een rechtshulpverzoek van de FIOD-ECD onder meer 160 branders en 30.000 cds in beslag. De in beslaggenomen goederen zijn verbeurd verklaard of aan het verkeer onttrokken.
 Een prima vonnis, zegt BREIN directeur Tim Kuik. Het Hof erkent de ernst en schade van de strafbare feiten en straft dus zwaar. Het ging om enkele honderdduizenden cds met destijds de allernieuwste hits. De vergelijking met wat illegale p2p-sites en nieuwsgroepen tegenwoordig aan bestanden aanbieden dringt zich op. Dat is qua ernst en omvang vele malen ernstiger. Wij roepen de overheid daarom op ook daar strafrechtelijk tegen te handhaven. Dat soort superhelers zijn de piraten van nu en verdienen op zijn minst dezelfde behandeling als Theo van H.