Home Nieuws Rechter verbiedt eDonkey portal site Shareconnector

Rechter verbiedt eDonkey portal site Shareconnector

De Amsterdamse Voorzieningenrechter bepaalde vandaag dat de website Shareconnector.com onrechtmatig is. De zaak was door BREIN aangespannen tegen de eigenaar die de activiteiten van de site rechtmatig achtte en daarom geen onthoudingsverklaring wilde tekenen. Op de site werden op inhoud en kwaliteit gecontroleerde links naar illegale bestanden op het p2p-netwerk eDonkey aangeboden. De eigenaar is nu door de rechter een verbod opgelegd op verbeurte van een dwangsom.
 
Shareconnector werd in 2004 gezien als opvolger van de door de Zwitserse justitie afgesloten site Sharereactor, destijds de grootste edonkey portal site ter wereld. Nadat sommaties van BREIN zonder gevolg bleven, werden in december 2004 de servers van Shareconnector door de stafrechtelijke autoriteiten in beslag genomen. De website bleef na de strafrechtelijke actie lange tijd offline maar kwam in december 2006 terug. De beheerder kondigde daarbij aan dat hij zijn activiteiten legaal vond en zich tegen vorderingen van BREIN zou verzetten. In augustus 2007 bepaalde de strafrechter dat de beheerder van een dergelijke site weliswaar medeplichtig kan zijn aan inbreuk maar dat dit in het onderhavige geval onvoldoende bewezen was. Het Openbaar Ministerie heeft beroep aangetekend. BREIN besloot daarop de beheerder ook civielrechtelijk aan te spreken. Na een huisbezoek eind vorig jaar haalde hij zijn site weliswaar  uit de lucht maar weigerde een verklaring te tekenen dat hij niet nog eens opnieuw zou beginnen. De rechter heeft de eigenaar nu een verbod opgelegd.
 
Het voornaamste argument van de site was dat zij enkel verwijzingen naar content plaatste die zelf niet op de site stond maar bij gebruikers van het edonkey-netwerk. De site vergeleek zichzelf met Google. BREINs argument is dat de site, anders dan Google, de links verifieert en selecteert en dat een steekproef aantoonde dat 95% daarvan toegang gaf tot illegale bestanden. De eigenaar wist dat, maar zei daar niets mee te maken te hebben omdat er geen copyright op links is. Bovendien gaf de eigenaar aan zijn activiteiten slechts als hobby te ontplooien. Het verweer van de site is door de rechter verworpen. Kort gezegd bepaalde de rechter het puur als hobby structureel en systematisch behulpzaam zijn bij het gebruik maken van inbreuken, zonder rekening te houden met de belangen van de rechthebbenden, is in strijd met de zorgvuldigheid die (de eigenaar van de site) in het maatschappelijk verkeer betaamt en dus onrechtmatig jegens de rechthebbenden wier belang BREIN vertegenwoordigt.
 
Op zich een duidelijk verhaal, zegt BREIN-directeur Tim Kuik. Het is onrechtmatig om met je site systematisch en structureel gebruik te maken van ongeautoriseerde bestanden. Het maakt niet uit of die bestanden elders staan opgeslagen en dat het uitwisselen van die bestanden niet direct via de site verliep maar tussen gebruikers. Als je site structureel middels links of codes naar ongeautoriseerde bestanden verwijst dan is die site verboden. 
De rechter oordeelt dat de site op het eDonkey netwerk beschikbare bestanden selecteert en indexeert en deze geselecteerde bestanden toegankelijk maakt. De rechter vindt dat niet zelf openbaarmaking maar faciliteren van openbaarmaking. Zij oordeelt dat faciliteren vervolgens onrechtmatig en wijst het verbod toe. Uit de uitspraak volgt tevens dat de eigenaar van de site aansprakelijk voor de schade is.
 
De eigenaar kondigt op zijn site aan dat hij in hoger beroep zal gaan omdat de rechter het niet begrepen heeft. Kuik vindt dat prima: Dan zal BREIN het Hof duidelijk maken dat dit niet alleen een onrechtmatige daad is maar ook een eigen inbreukmakende openbaarmaking door de site zelf.