Home Nieuws Kabinet: meer aandacht voor bestrijding digitale piraterij

Kabinet: meer aandacht voor bestrijding digitale piraterij

Het kabinet wil georganiseerde piraterij op het internet aan de bron aanpakken door de aanbieding van illegaal materiaal beter te bestrijden. Zie http://www.minjus.nl/actueel/persberichten/archief-2007/meer-aandacht-voor-bestrijding-digitale-piraterij.aspx
Het kabinet wil georganiseerde piraterij op het internet aan de bron aanpakken door de aanbieding van illegaal materiaal beter te bestrijden. De handhaving is kansrijk als deze zich richt op degene die grootschalig illegaal uploadt en daarmee beschermd werk in strijd met het auteursrecht aanbiedt. Dit staat onder meer in een beleidsbrief over het auteursrecht die de ministers Hirsch Ballin (Justitie), Van der Hoeven (Economische Zaken) en Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) gisteren naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Georganiseerde digitale piraterij doet zich vooral voor in de vorm van nagemaakte merkartikelen en als ongeautoriseerde verspreiding van films, games of muziek via internet. Auteursrechthebbenden lopen zo inkomsten mis. Daarom krijgt de bestrijding van piraterij in deze kabinetsperiode prioriteit. Maatregelen om deze criminaliteit harder aan te pakken, worden bekendgemaakt in een reeds toegezegde brief aan de Tweede Kamer over rechtshandhaving op internet die in de eerste helft van 2008 verschijnt. Zie http://www.minjus.nl/images/20071220_5520988%20procent20Auteursrechtbeleidsbrief_tcm34-95934.pdf
Het initiatief is vooral gericht op degenen die bijvoorbeeld muziek-, film en gamesbestanden op het internet zetten, het zogeheten uploaden. Het zonder toestemming van rechthebbenden downloaden van muziek en films voor eigen gebruik is in Nederland niet verboden. Het downloaden van games en computerbestanden is overigens wel verboden.
Hoe het kabinet de piraterij gaat aanpakken, wordt in een volgende brief nader uiteengezet die de Kamer de eerste helft van volgend jaar krijgt. Een verbod op zonder toestemming downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal ligt volgens de brief ‘niet voor de hand’.
Piraterijbestrijder stichting BREIN blijft voorstander van een verbod op downloaden van kennelijk illegaal aanbod. ‘Als je diefstal verbiedt, moet je ook heling verbieden anders creëer je een markt voor gestolen goederen. Het Internet is daar een duidelijk voorbeeld van’, zegt BREIN directeur Tim Kuik.
Overigens richt BREIN zich in de praktijk uitsluitend op de aanpak van piraterij bij de bron. ‘Dat is het meest effectief’, zegt Kuik. ‘Het gaat ons vooral om de superhelers op het Internet. Dat zijn de websites die internetgebruikers grootschalig toegang verschaffen tot ongeautoriseerde films, muziek, games, boeken en andere software.’ BREIN sloot inmiddels meer dan 200 sites af die samen meer dan 8 miljoen gebruikers bedienden. Daarnaast richt BREIN zich op zogeheten ‘first uploaders’, dat wil zeggen gebruikers die als eerste een bestand illegaal op het Internet zetten, en op grootschalige uploaders.
‘De toezegging van het kabinet dat het meer aandacht gaat besteden aan de aanpak van piraterij bij de bron stemt ons hoopvol. Het is essentieel dat er meer strafrechtelijke aanpak komt van sites die systematisch en structureel gebruik maken van illegale content’, aldus Kuik.