Home Nieuws Massale verhuizing illegale bittorrent sites

Massale verhuizing illegale bittorrent sites

Op 1 december verhuisden de laatste bittorrent uitwisselsites die bij de Nederlandse hosting provider Leaseweb stonden. Het ging om een tiental sites die samen enkele miljoenen gebruikers bedienden. Naar aanleiding van een rechterlijk vonnis en sommaties van BREIN over illegale bittorrent sites had Leaseweb de betreffende klanten te kennen gegeven dat bittorrent sites niet langer welkom zijn. Het afgelopen weekeinde vertrokken de laatste grote internationale bittorrent sites. De meesten gingen naar het buitenland. ‘Die zullen daar aangepakt worden’, zegt BREIN directeur Tim Kuik. ‘Wij vegen de Nederlandse stoep schoon.’  Er staan nog steeds tientallen illegale bittorrent sites bij Nederlandse hosting providers. Ook sommige klanten van Leaseweb zochten hun heil elders in Nederland. ‘Als die niet verdwijnen volgt civielrechtelijke actie, al sluiten wij strafrechtelijk aangifte niet uit’, aldus Kuik.
‘Dergelijke sites opereren in de regel anoniem en geven geen gehoor aan de sommatie van BREIN’, zegt Kuik. ‘Dan verzoeken wij de hosting provider die zo een site onderdak biedt om die af te sluiten en de naam en adresgegevens van de sitehouder aan ons af te geven. Die spreken wij dan aan om herhaling te voorkomen en schadevergoeding te vorderen.’ 
Het komt bij dit soort sites regelmatig voor dat hosting providers niet over betrouwbare klantgegevens beschikken omdat zij toestaan dat hun klanten zich met valse gegevens registeren en anoniem betalen. Dan blijft de sitehouder buiten schot en kan hij zijn illegale site elders voortzetten. ‘Als hosting providers hun klantgegevens niet controleren dan lopen zij het risico dat zij zelf aansprakelijk worden gesteld voor schade uit onrechtmatig handelen van die klanten’, aldus Kuik. BREIN raadt hosting providers daarom aan de identiteit van hun klanten te verifiëren en geen anonieme betaling te accepteren om te voorkomen dat zij een toevluchtsoord voor illegale sites worden.