Home Nieuws p2p-site Shareconnector.com sluit na sommatie BREIN

p2p-site Shareconnector.com sluit na sommatie BREIN

Gisteravond haalde de 23-jarige Nederlandse beheerder van de website Shareconnector.com zijn site uit de lucht na sommatie van BREIN. De site bood structureel links aan naar op inhoud en kwaliteit gecontroleerde illegale bestanden. De illegale bestanden zelf stonden opgeslagen bij gebruikers van het uitwisselnetwerk eDonkey. Een TNO steekproef die BREIN heeft uitgevoerd toont aan dat 95% van de links toegang tot illegale bestanden verschafte.
Shareconnector werd in 2004 bekend als opvolger van de door de Zwitserse justitie afgesloten site Sharereactor.com, destijds bekend als de grootste edonkey portal site ter wereld.
Nadat sommaties door BREIN zonder gevolg bleven, werden in december 2004 ook de servers van Shareconnector door de stafrechtelijke autoriteiten in beslag genomen. De website bleef na de strafrechtelijke actie lange tijd offline maar kwam in december 2006 weer online. De beheerder kondigde aan dat hij zijn site rechtmatig achtte en zich tegen vorderingen van BREIN zou verzetten. In de lopende strafzaak bepaalde de strafrechter in augustus 2007 dat er sprake kan zijn van medeplichtigheid aan een strafbaar feit maar dat dit in het onderhavige geval onvoldoende bewezen was. Het Openbaar Ministerie heeft daartegen beroep aangetekend.
BREIN besloot daarop de beheerder van de site alsnog civielrechtelijk aan te spreken. De TNO steekproef die BREIN onlangs uitvoerde toont aan dat 95% van de links toegang geven tot illegale bestanden. BREIN’s eis is een verbod op verbeurte van een dwangsom voor de toekomst en schadevergoeding met betrekking tot het verleden.
Dit leidde tot de sluiting van de site waarop nu te lezen staat:
‘Last Monday the guys from BREIN visited me at home to convince me to close ShareConnector or else they will start a civil proceeding with a claim. Of course, this does not mean I agree with their point of view, its just that I can’t afford taking any risks.
As of today, November 12, 2007 I decided to close down. If there is anything new to report, you will be informed.
Thank you for all your support and understanding.’
BREIN beraadt zich nu op de volgende stappen. ‘Wij hebben nog steeds belang bij een rechterlijk verbod,’ zegt BREIN directeur Tim Kuik. ‘De beheerder erkent niet dat zijn site onrechtmatig was en staakt zijn activiteiten alleen vanwege een financieel risico. Het risico dat hij vroeg of laat voor de derde keer opnieuw begint is voor ons te groot.’