Home Nieuws Engelse en Nederlandse autoriteiten pakken grote illegale Bittorent website Oink aan

Engelse en Nederlandse autoriteiten pakken grote illegale Bittorent website Oink aan

Vanmorgen hebben Engelse en Nederlandse strafrechtelijke autoriteiten een einde gemaakt aan de illegale Bittorrent website Oink. Deze site stond bekend als een van ‘s- werelds grootste Bittorrentsites op muziekgebied. In het Engelse Middlesbrough werd de 24-jarige eigenaar van de website aangehouden. In Nederland werd bij hosting provider NFOrce de server waarop de site werd gehost in beslag genomen.
Aan de inval vandaag ging een twee jaar durend onderzoek vooraf door antipiraterij-organisatie IFPI en haar Engelse nationale groep BPI. De politie van het district Cleveland, de Nederlandse FIOD-ECD en Interpol werkten de afgelopen periode samen om tot deze succesvolle strafrechtelijke ontknoping te komen.
Oink was gespecialiseerd in het verspreiden van prerelease muziekalbums, vaak nog weken voor de officiele releasedatum. Meer dan 60 grote internationale releases zijn alleen al dit jaar via Oink op het Internet beschikbaar gemaakt. Oink was een van de belangrijkste bronnen voor illegaal prerelease muziekmateriaal ter wereld. Eenmaal op het Internet werd de illegale content vaak verder verspreid via andere Bittorrent websites en andere uitwisseldiensten, hoewel gebruikers werden opgeroepen om dat juist niet te doen.
De besloten website had ongeveer 180.000 geregistreerde gebruikers. Accounts waren alleen op uitnodiging van bestaande leden te verkrijgen en waren zeer gewild. De eigenaar van de site vroeg zijn gebruikers om ‘donaties’ voor het in de lucht houden van de website. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel de man met de website heeft verdiend.
BREIN Directeur Tim Kuik: ‘De aanpak van dit soort sites door de strafrechtelijke autoriteiten is terecht. Oink stond internationaal bekend als een van de belangrijkste bronnen voor piraterij van nieuwe muziek en de cumulatieve schade die de site veroorzaakte is dan ook enorm. Nederland staat bekend als veilige haven voor illegale sites, dat komt mede door een aantal hosting providers die het niet zo nauw nemen. Daar moet verandering in komen. Dat kan door strafrechtelijke aanpak zoals in dit geval en door civielrechtelijk optreden. Gisteren werd bijvoorbeeld een van de grootste illegale video streaming sites ter wereld Tv-links.co.uk op vordering van BREIN door Leaseweb afgesloten. Ook daarvan is de beheerder in Engeland aangehouden.’