Home Nieuws FIOD-ECD ontmantelt illegale DVD-perserij

FIOD-ECD ontmantelt illegale DVD-perserij

De FIOD-ECD maakte vandaag bekend dat zij gisteren in het Gelderse Velddriel een illegale DVD-perserij heeft ontmanteld. In de perserij werden illegaal films en muziekvideo’s vervaardigd. De  actie van de FIOD-ECD volgde op een aangifte van BREIN. Er is een  verdachte aangehouden. Verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten, aldus de strafrechtelijke autoriteiten.
Tijdens de doorzoeking werden naast de  illegale DVD-pers een 5-kleuren drukpers (om de DVD’s van een opdruk te  voorzien) en diverse DVD’s aangetroffen. Het apparaat werd persklaar  aangetroffen met de film ‘Die Hard 4.0’. Ook werden andere recente titels gevonden, waaronder ‘Ocean’s Thirteen’, ‘Evan Almighty’ en ‘Fantastic Four, the rise of the silver surfer’ en DVD’s met videoclips. De DVD-pers, drukpers en overig materiaal zijn door de autoriteiten in beslag genomen.
De pers kan 285 DVD’s per  uur produceren. Naast twee lege zakken polycarbonaat, grondstoffen goed voor 100.000 DVD’s, stond een nieuwe zak op de pers aangesloten. Forensisch onderzoek door de internationale muziekbranche organisatie IFPI heeft uitgewezen uit dat de pers vermoedelijk afkomstig is uit de boedel van een failliete perserij.
Dit is de tweede keer dat in Nederland een dergelijke clandestiene fabriek wordt aangetroffen. In 1999 werd een vergelijkbare actie genomen door de toenmalige Opsporingsdienst Buma/Stemra. Die trof in een schuur in Zoeterwoude twee verdachten en een CD-pers aan, waarop de illegale muziek-CD  ‘Millenium Mega Top 100’ werd vervaardigd.
Dit soort professioneel vervaardigd illegaal product wordt in de regel niet via de reguliere handel verspreid, maar is ‘via-via’ te verkrijgen bijvoorbeeld op schoolpleinen en werkplekken. BREIN schat dat de georganiseerde piraterij in Nederland nog ongeveer 10% van de totale piraterij bedraagt.
De clandestiene perserij is door BREIN in kaart gebracht in samenwerking met het internationaal opererende antipiraterij team van de IFPI. Daarop werd aangifte gedaan bij de FIOD-ECD.  ‘Het belang van strafrechtelijk ingrijpen tegen dit soort illegaliteit kan niet onderschat worden. De betrokkenheid van georganiseerde criminaliteit bij CD en DVD piraterij was vooral in de jaren 90 groot. Kordaat optreden van de strafrechtelijke autoriteiten heeft dat toen drastisch teruggebracht maar het blijkt dat voortdurende waakzaamheid geboden blijft,’ zegt BREIN directeur Tim Kuik.
‘Ook al vindt de meeste illegaliteit tegenwoordig op Internet plaats, er zit nog altijd geld in professionele DVD-piraterij. Wij schatten de straatwaarde van deze piraterij op 5 euro per DVD. Op basis van wat nu bekend is zou deze organisatie in enige maanden tijd dan tenminste 500.000 euro omgezet hebben. Dat zou nog wel eens veel meer kunnen blijken. Alle lof dus voor de FIOD-ECD die deze zaak heeft opgepakt.’