Home Nieuws Opnieuw 6 illegale p2p-sites offline na sommatie van BREIN

Opnieuw 6 illegale p2p-sites offline na sommatie van BREIN

Opnieuw zijn illegale Bittorrentsites op sommatie van BREIN aan hun eigenaren en service providers offline gehaald. Deze keer 6 sites met ongeveer 70.000 geregistreerde gebruikers en 9.000 torrentlinks naar illegale bestanden. In totaal zijn er nu 162 illegale p2p-sites met ongeveer 1,6 miljoen geregistreerde gebruikers gestopt.
Drie van de sites werden afgesloten door hosting provider Leaseweb, die ook de naam- en adresgegevens van de beheerders van de sites aan BREIN verstrekte. Eerder dit jaar bepaalde de Kort Geding Rechter in Amsterdam dat Leaseweb die gegevens in een vergelijkbare zaak betreffende de Bittorrent-site Everlasting behoorde af te geven. De internationale Bittorrentsite Demonoid.com werd eerder ook gehost door Leaseweb en verdween na dagvaarding van BREIN naar het buitenland. Ook in dat geval verstrekte Leaseweb de naam-, adres-, en betalingsgegevens van de site-eigenaar aan BREIN.
Met de verstrekte naam- en adresgegevens van de site-eigenaren kan BREIN deze in persoon aanspreken om herhaling te voorkomen en schadevergoeding te vorderen. Het komt voor dat service providers niet over betrouwbare klantgegevens beschikken omdat zij toestaan dat deze zich anoniem of met valse gegevens registeren. In dat geval trekken zij de aansprakelijkheid voor de door de site veroorzaakte schade naar zich toe.
Tevens wordt in ernstige gevallen aangifte gedaan bij de FIOD-ECD van het plegen van of medeplichtigheid aan bedrijfsmatige inbreuk. Dat is strafbaar als misdrijf met maximaal 4 jaar gevangenisstraf en 67.000 euro boete voor personen of 670.000 euro voor bedrijven.