Home Nieuws Politie Spijkenisse ontmantelt kopieerstudio

Politie Spijkenisse ontmantelt kopieerstudio

Gisteren verleende BREIN assistentie bij een Politie-onderzoek in een woning in het Zuid-Hollandse Spijkenisse. Er waren vermoedens dat op het betreffende adres werd gehandeld in illegale dvd’s door een 41-jarige vrouw en een 59-jarige mannelijke medeverdachte. Politiepersoneel van het district ‘De Eilanden’ stelde daarop een onderzoek in.
 
In de woning werden 3000 illegale dragers aangetroffen, die fungeerden als bronkopie. Cd-r/dvd-r piraten maken in de regel geen voorraden aan, maar branden de illegale kopieën op bestelling. Verder werden 7 computers met in totaal 14 branders, 4 printers, monitoren en 1000 blanco dvd’s aangetroffen. Tot slot stuitte de Politie op 15 pakketten met naar schatting 100 illegale dvd’s die klaar lagen om te worden opgestuurd of bezorgd. Al deze goederen, inclusief uitgebreide handelsadministratie werden in beslag genomen.
 
De vrouwelijke verdachte verklaarde verklaarde gedurende de afgelopen anderhalf jaar samen met haar vriend te hebben gehandeld in illegale dvd’s. Verder verklaarde ze dat een van de inbeslaggenomen computers fungeerde als ftp-server waarop geïnteresseerden konden inloggen en zo hun keuze maken uit het aanbod. Vervolgens kon men via e-mail of aan de deur bestellingen plaatsen. BREIN constateert regelmatig dat handelaars in illegale kopieën zich ook met Internetpiraterij bezig houden. Zo wordt de nieuwste content vaak van het Internet gedownload om vervolgens op schijfjes te worden gebrand en verkocht en vindt die handel ook via het Internet plaats, via e-mail of advertentiesites.
 
Tegen beide verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. BREIN levert daarbij technische expertise. Natuurlijke personen die zich bezighouden met beroeps-/ bedrijfsmatige piraterij kunnen worden gestraft met 4 jaar gevangenisstraf en 67.000 euro boete.