Home Nieuws Hosting provider verstrekt persoonsgegevens Demonoid.com en tekent onthoudingsverklaring

Hosting provider verstrekt persoonsgegevens Demonoid.com en tekent onthoudingsverklaring

Hosting provider Leaseweb heeft vandaag voldaan aan de eisen van BREIN met betrekking tot de illegale website Demonoid.com. BREIN had Leaseweb gedagvaard in Kort Geding met de eis de site Demonoid.com ontoegankelijk te maken en de naam – en adresgegevens van de sitehouder aan BREIN te verstrekken. De zitting zou morgen plaatsvinden in de Rechtbank te Amsterdam.
Leaseweb heeft een onthoudingsverklaring ondertekend waarin is vastgelegd dat zij Demonoid of een eventuele variant daarvan ontoegankelijk zal  houden op verbeurte van een dwangsom van 50.000 euro per dag. Tevens heeft Leaseweb de naam-, adres- en bankgegevens van de sitehouder aan BREIN afgegeven. Daarmee is aan de eisen van BREIN voldaan en is er geen reden om het Kort Geding door te zetten.
Demonoid is een van de grootste bittorrentsites ter wereld. Op de site wordt door middel van zogenaamde torrentlinks toegang verschaft tot contentbestanden die door gebruikers worden uitgewisseld. BREIN heeft een door TNO ontworpen steekproef van het aanbod op Demonoid genomen. Daaruit blijkt dat gemiddeld 93.8% van de toegankelijke bestanden als illegaal zijn aan te merken. ‘Er is niets mis met de bittorrent technologie’, zegt BREIN directeur Tim Kuik, ‘maar het gaat erom hoe je die gebruikt. Demonoid maakt systematisch en structureel gebruik van de beschikbaarheid van illegale bestanden en dat is niet toegestaan.’  BREIN hoort nog steeds vaak het argument dat de content zelf niet op dergelijke sites staat maar bij de gebruikers. In diverse vonnissen in Nederland en het buitenland is inmiddels bepaald dat dit niet terzake doet. ‘Als je met je site gebruik maakt van illegale bestanden is dat ook illegaal’.
Kort nadat BREIN Leaseweb had gedagvaard verdween Demonoid.com van het Internet en kwam enige dagen later terug vanaf een nieuwe hosting provider in Canada. Eerder verhuisde Demonoid vanuit de VS naar Nederland. De door Leaseweb verstrekte gegevens zullen worden gebruikt om de verantwoordelijke personen achter Demonoid te identificeren en aan te spreken. BREIN overlegt met rechthebbenden in Canada in verband met actie tegen de hosting provider aldaar.
‘Ons doel is te bereiken dat Nederland niet langer als veilige haven dient voor dergelijke illegale sites. Wij hebben ons vorig jaar gericht op Nederlandstalige sites die meestal wat kleiner waren. Nu zijn de grote internationale sites aan de beurt. Het is een goede zaak voor de ICT- ontwikkeling in Nederland als legale e-commerce hier een eerlijke kans van slagen krijgt’, aldus Kuik.