Home Nieuws Hof bevestigt effectieve Notice & Take Down plicht en aanvullende maatregelen voor Usenetprovider

Hof bevestigt effectieve Notice & Take Down plicht en aanvullende maatregelen voor Usenetprovider

BREIN’s filter niet in strijd met verbod op algemene toezichtverplichting

Vandaag heeft het Gerechtshof Amsterdam in een tweede tussenarrest haar eerdere beslissing bevestigd dat een Usenet provider een effectieve Notice & Take Down procedure (NTD) dient aan te bieden en dat vanwege het substantiële aandeel inbreukmakende entertainment content op Usenet voldoende aanleiding bestaat voor het opleggen van door BREIN gevraagde aanvullende maatregelen.
Met name is van belang dat het Hof een door BREIN voorgesteld beperkt filter niet in strijd acht met het verbod op een algemene toezichtsverplichting uit de e-Commerce Richtlijn. Het Hof wil echter eerst weten of partijen menen nog belang te hebben bij voortzetting van de procedure nu de Usenet provider in kwestie haar diensten heeft gestaakt en niet van plan is die te hervatten. Het Hof geeft daarbij aan dat zij in dat geval de kostenveroordeling zal compenseren omdat beide partijen dan deels in het ongelijk zullen worden gesteld.

Indien partijen niet schikken maar doorprocederen dan wordt hen gevraagd een deskundige te benoemen om tot een nader oordeel te komen over de proportionaliteit van de voorgestelde aanvullende maatregelen. Het gaat daarbij om een woordfilter, het blokkeren van bepaalde nieuwsgroepen, informatie en transparantie voor eindgebruikers en het afsluiten van herhaalde inbreukmakers. Het door BREIN voorgestelde woordfilter (dat ziet op de meest populaire nieuwsgroepen waarbinnen gefilterd kan worden op 500 titels van nieuwe en populaire beschermde entertainment content) oordeelt het Hof niet in strijd met het verbod op een algemene toezichtverplichting van artikel 15 van de EU e-Commerce Richtlijn. Ook oordeelt het Hof dat mogelijke omzeiling geen reden is om een maatregel niet op te leggen. Die hoeft immers niet te leiden tot een volledige beëindiging van het doorgeven van inbreukmakend materiaal via het Usenet. Het invoeren van een woordfilter leidt op zijn minst tot het bemoeilijken daarvan, aldus het Hof.

“Het arrest van het Hof komt voor de praktijk op hetzelfde neer als het vonnis van de Rechtbank. Ook als een Usenetprovider als neutrale tussenpersoon wordt gezien, moet zij evengoed een effectieve NTD hebben en passende aanvullende maatregelen nemen om de massale inbreuken te beteugelen”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Diensten die vooral draaien om ongeautoriseerd aanbod zijn wars van een effectieve NTD en al helemaal van een filter dat de meest populaire illegale content eruit schift. Een dienst die voor haar inkomsten drijft op illegaliteit, zal bij implementatie van effectieve maatregelen tegen inbreuk snel haar relevantie verliezen en de handdoek in de ring gooien.”

Lees het (tussen)arrest hier:

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2016:813

Zie eerdere nieuwsberichten van BREIN over deze zaak hier:

http://www.anti-piracy.nl/nieuws.php?id=325 (eerder tussenarrest hof in hoger beroep)

http://www.anti-piracy.nl/nieuws.php?id=234 (executiegeschil)

en

http://www.anti-piracy.nl/rechtspraak.php?id=15 (vonnis rechtbank)