Home Nieuws EHRM: klacht van The Pirate Bay oprichters evident ongegrond en opgelegde straf niet disproportioneel

EHRM: klacht van The Pirate Bay oprichters evident ongegrond en opgelegde straf niet disproportioneel

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bepaalde
gisteren dat de strafrechtelijke veroordeling van oprichters Pirate Bay
voor de medeplichtigheid aan auteursrechtinbreuk op internet
gerechtvaardigd en niet disproportioneel was.
De oprichters kregen elk een jaar gevangenisstraf en een boete van enkele miljoenen euro van de Zweedse rechter. Hun hoger beroep werd afgewezen en de hoogste rechter zag geen grond voor cassatie. Een van de oprichters zit inmiddels gevangen, de andere twee zijn naar het buitenland gevlucht en zij dienden een klacht in bij het EHRM inhoudende dat hun veroordeling inbreuk maakte op hun vrijheid van meningsuiting. Het Hof heeft hun klacht unaniem afgewezen.

Het Hof bepaalde dat het (toestaan van) het delen van bestanden op internet, ook dat van auteursrechtelijk beschermd materiaal met winstoogmerk, valt onder het in artikel 10 EVRM bepaalde recht om informatie te krijgen en te geven, maar dat de nationale rechter op juiste wijze de betrokken belangen had afgewogen. Het Hof overweegt dat de gevangenisstraf en boetes niet als disproportioneel aangemerkt kunnen worden. Het Hof houdt er daarbij rekening mee dat de oprichters geen enkele actie hadden ondernomen om de betrokken torrentbestanden te verwijderen ondanks dat daarop was aangedrongen. In plaats daarvan hadden zij zich niets aangetrokken van het feit dat auteursrechtelijk beschermde werken het onderwerp waren van bestandsuitwisseling via TPB.

Alle omstandigheden in aanmerking nemend, met name de aard van de informatie in het uitgewisselde materiaal, en de gewichtige redenen voor de inmenging met de vrijheid van meningsuiting van de oprichters, komt het Hof tot de conclusie dat die inmenging noodzakelijk was in een democratische samenleving in de context van artikel 10 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Het Hof wijst de klacht van de oprichters unaniem af als evident ongegrond.

Lees het persbericht hier. De uitspraak hier.