logo

De Zweedse strafrechter veroordeelt beheerders The Pirate Bay opnieuw.

Gepubliceerd op 26/11/2010 om 15:00 | Link
Het Zweedse strafhof in Svea heeft twee beheerders en de financier van de website The Pirate Bay vandaag in Hoger Beroep opnieuw strafrechtelijk veroordeeld voor medeplichtigheid aan grootschalige auteursrechtinbreuk. Het hoger beroep van een derde beheerder loopt nog omdat hij ziek was in Cambodja waar hij zich schuil houdt. De gevangenisstraffen zijn iets lager uitgevallen, respectievelijk tien maanden voor een van de oprichters, acht voor de woordvoerder en vier voor de financier. De schadeveroordeling is echter verhoogd rond de 3.5 miljoen naar ongeveer 5 miljoen euro, deze is slechts een fractie van de werkelijke schade omdat zij een beperkt aantal titels uit het illegale aanbod betreft. The Pirate Bay biedt structureel links aan naar illegale kopieŰn van films, muziek, games en digitale boeken. Meer dan 90% van de links betreffen illegaal aanbod. De site verwerft inkomsten via de verkoop van advertentieruimte.

De drie Zweedse beheerders zijn in Nederland herhaalde malen door auteursrecht beschermer BREIN aangesproken en veroordeeld om hun illegale activiteiten te staken en de site voor Nederland af te sluiten. Zij storen zich daar echter niet aan en houden zich schuil. De site is herhaalde malen verhuisd en lijkt nu onderdak gevonden te hebben bij een malafide hosting provider in de Oekra´ne.

'Nu is het aan de Nederlandse access providers om hun verantwoordelijkheid te nemen en de toegang tot deze illegale site af te sluiten', zegt BREIN directeur Tim Kuik. BREIN is een rechtszaak verwikkeld met Nederlands grootste access provider Ziggo om blokkering van toegang tot The Pirate Bay af te dwingen. In de eerste instantie van een kort geding afgelopen zomer vond de rechter dat BREIN eerst individuele internet abonnees voor inbreuk zou moeten aanspreken. BREIN is in hoger beroep en heeft ook een bodemprocedure aangespannen. 'Het is essentieel dat de toegang geblokkeerd wordt tot illegale sites die zich niet aan een rechterlijk vonnis houden,' aldus BREIN.

« Ga terug naar de hoofdpagina