Home Nieuws Opnieuw 19 illegale p2p-sites offline, totaal nu op 103

Opnieuw 19 illegale p2p-sites offline, totaal nu op 103

In de afgelopen maand werden weer negentien illegale p2p-sites offline gehaald na sommatie van BREIN. Dit gebeurde door de beheerders zelf of door hun service providers. Het betreft onder andere de sites torrentsplanet.com, easytorrent.eu, wijdoenhetanders.net en stiekemdebeste.dyndns.org. De sites hadden samen tienduizenden geregistreerde gebruikers. BREIN voert een structurele aanpak uit tegen illegale p2p-sites. In het afgelopen jaar werden 103 p2p-sites met vele honderdduizenden p2p-gebruikers afgesloten.
Op illegale p2p-sites wordt op structureel gebruik gemaakt van illegaal aanbod van de meest populaire films, muziek en games. BREIN eist dat service providers dergelijke sites afsluiten en opgave doen van de NAW van de sitehouder. BREIN houdt de houders en beheerders van dergelijke sites verantwoordelijk voor de massale inbreuk die via hun sites wordt gepleegd of bemiddeld. BREIN eist dat zij hun inbreukmakende activiteiten staken en gestaakt houden op verbeurte van een dwangsom en opgave doen van eventuele inkomsten. Daarnaast eist BREIN de namen en adressen van de voornaamste uploaders en eventuele andere bronnen van het illegale aanbod. Recent wees de Amsterdamse Voorzieningenrechter een eis van BREIN toe waardoor de betreffende serviceprovider de NAW-gegevens diende af te geven van een aantal grote uploaders die als bron betrokken waren bij een illegale p2p-site. Ook van zulke grote uploaders eist BREIN naast een onthoudingsverklaring een vergoeding voor de veroorzaakte schade.
Met betrekking tot p2p-gebruikers thuis streeft BREIN afspraken na met de service providers zodat die voorlichting aan hun klanten verschaffen om inbreuk tegen te gaan, om klanten die toch inbreuk maken te waarschuwen en om in geval van volhardende inbreukmakers handhaving mogelijk te maken. Houders of beheerders van illegale sites en diensten of excessieve inbreukmakers (uploaders) die als bron van illegaal aanbod fungeren vallen daar niet onder.