Home Nieuws Activiteiten BREIN 2007

Activiteiten BREIN 2007

BREIN voerde in het afgelopen jaar 2485 onderzoeken uit: 586 met betrekking tot illegale verspreiding van bestanden op Internet en 1246 met betrekking tot aanbod van illegale dragers op internet. Daarnaast 643 zaken betreffende offline aanbod van illegale dragers en 10 met betrekking tot illegale vertoningen van film.
Er werden in de acties tegen Internetpiraterij onder meer 96 illegale p2p-sites met meer dan 7 miljoen gebruikers en 2585 http-websites afgesloten. In totaal verleenden die sites illegaal toegang tot enkele miljoenen bestanden van met name recente populaire werken. Ook werden 9930 advertenties voor illegale dragers van veilingsites verwijderd.Aandacht van BREIN voor Internetpiraterij: superhelers
Bij velen bestaat de indruk dat BREIN achter consumenten op Internet aanzit. Dat is onjuist. Het gaat BREIN om de zogenaamde superhelers op het Internet. Dat zijn de websites waar internetgebruikers grootschalige toegang krijgen tot ongeautoriseerde content. Ook al staat de content niet op de site zelf, toch zijn dit de winkels waar de consument met één muisklik begint met downloaden van het illegale aanbod. BREIN stelt deze sites verantwoordelijk voor wat er wordt aangeboden. Links naar illegale bestanden moeten geweigerd of verwijderd worden en als er structureel gebruik wordt gemaakt van illegale bestanden dan moet de hele site ontoegankelijk gemaakt worden. Dat is redelijk en daar is BREIN op uit.
Omdat dergelijke illegale websites meestal anoniem of onder valse naam opereren, vordert BREIN vaak van de hosting provider dat die de site ontoegankelijk maakt en de identiteit van de beheerder afgeeft zodat herhaling voorkomen kan worden. Omdat het gaat om sites die handel drijven behoort de eigenaar/beheerder zich te identificeren in plaats van zich te verschuilen, vindt BREIN. Dat geldt immers voor winkels die niet op het Internet staan ook.