Home Nieuws 5 illegale p2p-sites offline na sommatie BREIN

5 illegale p2p-sites offline na sommatie BREIN

In de laatste dagen van 2007 haalde BREIN opnieuw diverse illegale Bittorrent sites offline na sommatie aan de sitehouders en/of hun providers. 5 websites, waaronder fear-torrents.org, magic-tracker.org en retegoed.org werden afgesloten. De sites waren samen goed voor zo’n 1600 torrentlinks naar illegale bestanden en ruim 13.000 geregistreerde gebruikers.
In totaal werden tot op heden 211 illegale p2p-websites met ruim 8 miljoen geregistreerde gebruikers en honderdduizenden links naar illegale bestanden afgesloten.
Op illegale p2p-sites wordt structureel gebruik gemaakt van illegaal aanbod van de meest populaire films, muziek en games. In de rechtspraak is bepaald dat dit onrechtmatig is. Zulke sites zijn volgens de rechter verboden en schadeplichtig. Het is daarbij niet van belang dat de illegale content zelf niet op de site maar bij gebruikers van die site staat opgeslagen. De gebruikers maken inbreuk op auteursrecht en de site maakt daar structureel gebruik van.
Indien de vrijwel uitsluitend anonieme sites geen gehoor geven aan sommatie van BREIN, dan worden de hosting providers die de sites onderdak bieden verzocht deze af te sluiten en de naam/ en adresgegevens van de sitehouder af te geven. Die wordt dan aangesproken om herhaling te voorkomen en schadevergoeding te vorderen. Het komt voor dat zij niet over betrouwbare klantgegevens beschikken omdat zij toestaan dat deze zich anoniem of met valse gegevens registeren. In dat geval trekken zij de aansprakelijkheid voor schade uit onrechtmatig handelen door de anonieme illegale sites naar zicht toe. BREIN waarschuwt hosting providers dan ook dat zij de identiteit van hun klanten behoren te verifiëren en geen anonieme betaling behoren toe te staan.