Home Nieuws Bittorrentmonster verlaat Nederland na sommatie BREIN

Bittorrentmonster verlaat Nederland na sommatie BREIN

De internationale bittorrentsite ‘Bittorrentmonster’ (btmon.com) ging gistermiddag offline naar aanleiding van een sommatie door BREIN aan diens Nederlandse hosting provider Leaseweb. Die maakte de website ontoegankelijk en verstrekte de naam- en adresgegevens van de beheerder zodat die kan worden aangesproken op de veroorzaakte schade. Weblogs voor bittorrent piraten verwachten een uittocht van illegale bittorrent sites uit Nederland nu belangrijke hosting providers aan de meldingen van BREIN voldoen.
Btmon is een van de tien meest bezochte torrentsites ter wereld met honderdduizenden links naar illegaal aangeboden muziek, films, software en andere content. De site bediende ongeveer 1.7 miljoen unieke bezoekers per maand en de  advertentie-inkomsten bedragen naar schatting enkele tienduizenden euro’s per maand.
Btmon kwam kort na de afsluiting weer enige tijd online vanuit Duitsland, maar is inmiddels weer uit de lucht. Ook in andere landen zullen rechthebbenden actie tegen de site en/of hosting provider nemen. Eerder gebeurde hetzelfde in Canada, waar Demonoid werd afgesloten nadat dit enige weken eerder ook al in Nederland gebeurde als gevolg van een dagvaarding van BREIN aan het adres van de hosting provider Leaseweb.
‘Op dergelijke internationale torrentsites vindt overwegend illegaal aanbod plaats,’ zegt BREIN directeur Tim Kuik. ‘Het meest in trek zijn populaire muziek, films, tv series en games die in de praktijk alleen tegen betaling zijn te verkrijgen.’ In een door TNO ontworpen steekproef die BREIN nam van het aanbod op Demonoid bleek dat gemiddeld 93.8% van de toegankelijke bestanden als illegaal waren aan te merken. Steekproeven van vergelijkbare p2p-sites komen ook ruim boven de 90% illegaal aanbod uit.
Inmiddels zijn in Nederland meer dan 200 illegale bittorrentsites afgesloten. Die sites bedienden in totaal meer dan 6.8 miljoen gebruikers. In de Nederlandse jurisprudentie is uitgemaakt dat het onrechtmatig is voor een site om systematisch en structureel gebruik te maken van de beschikbaarheid van ongeautoriseerde bestanden. ‘BREIN gaat door tot de laatste illegale site en server uit Nederland is verdwenen. Dit zijn de illegale winkels op het Internet. Het doel is alle illegale aanbod of toegang tot illegale aanbod af te sluiten’, aldus Kuik. ‘Welke technologie er achter zit maakt niet uit. Het gaat niet om de technologie maar om hoe die wordt gebruikt. Peer-to-peer, ftp servers of usenet, als je het gebruikt om inbreuk faciliteren of te plegen, dan ben je illegaal bezig.
In het buitenland wordt ook juridische actie tegen dergelijke illegale sites genomen door justitie en benadeelde rechthebbenden. Nederland geldt internationaal als veilige haven voor allerlei illegale sites en servers door de combinatie van goede internet infrastructuur en goedkope hosting providers die een oogje dicht knijpen, zegt Kuik. Die blindheid voor illegaliteit, daar lijkt nu verandering in te komen.