Home Nieuws OM in beroep tegen uitspraak Releases4u en Shareconnector

OM in beroep tegen uitspraak Releases4u en Shareconnector

Twee weken geleden deed de Rotterdamse Rechtbank uitspraak in de strafzaak tegen de beheerders en hosting provider van de illegale p2p-websites Releases4u en Shareconnector. De Rechtbank oordeelde dat medeplichtigheid aan auteursrechtinbreuk bij het beheren van dit soort sites wel kan worden aangenomen maar dat dit in het onderhavige geval niet voldoende was bewezen. Evenmin achtte de rechtbank voldoende bewezen dat er sprake was van een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie kondigt nu aan hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.
 
Via Releases4u en Shareconnector werden op grote schaal links naar op inhoud en kwaliteit gecontroleerde film- en muziekbestanden op het p2p-uitwisselnetwerk eDonkey aangeboden. Ook werd aanbod van dergelijke gecontroleerde bestanden op het eDonkey netwerk georganiseerd. BREIN deed in het najaar van 2004 aangifte tegen de sites.
 
De tenlastelegging van het Openbaar Ministerie beschuldigde de verdachten van het plegen en medeplegen van beroeps- en bedrijfsmatige auteursrechtinbreuken en van deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank achtte het bewijs daarvoor onvoldoende. Drie van de verdachten werden wel veroordeeld tot betaling van een geldboete van 250 euro voor het uploaden van enkele auteursrechtelijk beschermde werken. Dit betreft twee van de beheerders van Releases4u en de eigenaar van de hosting provider.
 
In een artikel in de Telegraaf van afgelopen zaterdag geeft de Officier van Jusitite aan voldoende mogelijkheden te zien om de feiten alsnog bewezen en daarmee de verdachten veroordeeld te krijgen.