Home Nieuws Grote illegale bittorrent site Demonoid offline na dagvaarding BREIN

Grote illegale bittorrent site Demonoid offline na dagvaarding BREIN

BREIN maakte eind vorige week naar aanleiding van de uitspraak in het Kort Geding over Everlasting bekend dat zij de hosting provider Leaseweb ook gedagvaard had met betrekking tot een grote internationale bittorent website. De naam van die site werd op dat moment nog niet bekend gemaakt.
Inmiddels is gebleken dat de betreffende bittorrentsite, Demonoid.com, sinds gisterenochtend niet meer bereikbaar is. Aangezien BREIN Leaseweb heeft gedagvaard om Demonoid ontoegankelijk te maken en de naam- en adresgegevens van de site-eigenaar te verstrekken, lijkt het er sterk op dat het verdwijnen van de site het gevolg is van deze dagvaarding. Op de site zelf wordt gemeld dat Demonoid enige dagen offline is omdat de harddrives worden vervangen en de site zo snel mogelijk zal terugkeren.
Demonoid is een van de grootste en meest populaire torrentsites ter wereld en bevat meer dan 170.000 torrentlinks die toegang verschaffen tot contentbestanden die door gebruikers worden uitgewisseld. De torrentlinks die deze content ontsluiten worden door gebruikers aangeleverd. BREIN heeft een door TNO ontworpen steekproef van het aanbod op Demonoid genomen. Daaruit blijkt dat gemiddeld 93.8% van de toegankelijke bestanden als illegaal zijn aan te merken. Uit de controle van de inhoud bleek dat minstens 92,4% van de als illegaal aangemerkte bestanden daadwerkelijk bruikbaar was. Geen van deze bruikbare werken bevatte andere content dan de titel van de torrent aangaf.
‘Deze uitkomst geeft duidelijk aan dat er overwegend illegaal aanbod plaatsvindt op grote internationale uitwisselsites zoals Demonoid waar de gebruikers torrentlinks en contentbestanden aanleveren’, zegt BREIN directeur Tim Kuik. ‘Dit soort sites neemt wel de verantwoordelijkheid om verboden pornografisch materiaal te weigeren, maar trekt zich er niets aan van aan als bestanden onmiskenbaar inbreuk maken op auteurs- en naburige rechten. Dat is dan ook waar de gebruikers op af komen. Veel van dit soort sites staat in Nederland en met name bij Leaseweb. Zij wordt daarvoor als een veilige haven gezien. Daar moet een einde aan komen.’
Inmiddels zijn in Nederland meer dan 150 illegale bittorrentsites afgesloten. In de Nederlandse jurisprudentie is uitgemaakt dat het onrechtmatig is voor een site om systematisch en structureel gebruik te maken van de beschikbaarheid van ongeautoriseerde bestanden. Het Hof in hoger beroep bepaalde dat in de zaak BREIN/Technodesign (Zoekmp3) betreffende een mp3 zoekmachine die in belangrijke mate hyperlinks naar illegale muziekbestanden leverde. Sindsdien zijn vonnissen gewezen in BREIN/KPN (Dutchtorrent) en BREIN/Leaseweb (Everlasting), waarin de access c.q. hosting providers zijn veroordeeld tot het ontoegankelijk maken en/of houden van bittorrentsites die gebruik maakten van onmiskenbaar inbreukmakende contentbestanden. Tevens moesten deze providers de naam- en adresgegevens van de sitehouders aan BREIN afgeven.
Ten aanzien van het recente verdwijnen van Demonoid zegt Kuik: ‘Naar het zich laat aanzien speelt Demonoid verstoppertje. Wij blijven er belang bij hebben dat Leaseweb maatregelen neemt om deze en andere illegale sites ontoegankelijk te maken en te houden en de naam- en adresgegevens van diens beheerders afgeeft zodat die kunnen worden aangesproken op de veroorzaakte schade. Mocht blijken dat Leaseweb geen betrouwbare klantgegevens heeft, dan trekt zij de aansprakelijkheid voor de veroorzaakte schade naar zich toe.’