Home Nieuws BREIN ontvangt MPA's APO Award voor prestaties in 2006-2007

BREIN ontvangt MPA's APO Award voor prestaties in 2006-2007

BREIN heeft van de Motion Picture Association,  de brancheorganisatie van Hollywood filmstudio’s, de EMEA anti-piracy award gewonnen voor de prestaties over de afgelopen anderhalf jaar. De award werd afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens MPA’s jaarlijkse anti-piracy congres dat deze keer in Moskou plaatsvond. Onder ingewijden staat de prijs bekend als anti-piracy ‘Oscar’, maar officieel mag die benaming niet gebruikt worden. Er komen rond de 30 anti-piracy programma’s uit Europa, Midden-Oosten en Afrika voor de award in aanmerking.
BREIN kreeg de prijs voor haar civiele handhaving op met name Internetgebied. Deze had afgelopen jaar vonnissen tot gevolg waarin werd bepaald dat ISP’s naam en adres gegevens van inbreukmakers af behoren te geven en illegale sites ontoegankelijk dienen te maken. Xs4all en KPN introduceerden klachtenprocedures naar aanleiding van de rechtspraak.  BREIN nam vorig jaar 12.000 keer succesvol actie tegen piraterij en zorgde ervoor dat tot op heden 150 illegale p2p-sites met vele tienduizenden illegale bestanden werden afgesloten. Er werden verder 1.900 acties tegen aanbod van illegale dragers via Internet en 410 onderzoeken naar traditionele verspreiding van illegale dragers succesvol afgerond. Tot slot werden in 2006 72 zaken samen met de strafrechtelijke autoriteiten behandeld of werd expertise bij strafrechtelijke onderzoeken naar piraterij geleverd.
De strafrechtelijke handhaving in Nederland tegen piraterij richt zich met name op de handel in illegale cd’s en dvd’s. Er is echter dringend behoefte aan meer strafrechtelijke handhaving tegen piraterij op Internet. Die groeit nog altijd en Nederland wordt inmiddels internationaal gezien als vrijhaven voor illegale sites. BREIN doet daar civiel van alles tegen, maar pleit voor meer strafrechtelijk ingrijpen tegen de excessen. ‘De autoriteiten hebben wel expertise maar een groot capaciteitsgebrek op IE en IT gebied. Actie gebeurt maar mondjesmaat en veel te traag’,  zegt BREIN directeur Tim Kuik.