Home Nieuws OECD roept overheden op om bestrijding van namaak en piraterij te intensiveren

OECD roept overheden op om bestrijding van namaak en piraterij te intensiveren

Naar aanleiding van het deze week door de OECD gepubliceerde rapport ‘The Economic Impact of Counterfeiting and Piracy’ roept deze organisatie overheden op om intensiever te gaan handhaven tegen de handel in nagemaakte en piraterijgoederen, nauwer samen te werken met het bedrijfsleven, de wetgeving aan te scherpen en consumenten voor te lichten over de negatieve gevolgen van namaak en piraterij.
Op basis van gegevens over inbeslaggenomen goederen door Douanediensten wereldwijd schat de OECD de waarde van de internationale handel in namaak en piraterij op 200 miljard dollar in 2005. Zou de waarde van de handel binnen de landsgrenzen worden meegenomen dan zou dit bedrag nog enkele honderden miljoenen hoger liggen.  BREIN schat de waarde van de handel illegale cd’s en dvd’s in Nederland op 130 miljoen euro in 2006. Er werden naar schatting 27 miljoen illegale dragers met muziek, film en interactieve software verhandeld. Daarmee is 1 op de 3 beeld- en geluidsdragers in Nederland illegaal. Met name de handel in gekopieerde dvd’s met veelal recente bioscoopfilms is de afgelopen jaren fors gestegen. De handel in illegaal gekopieerde muziek-cd’s en interactieve software is nagenoeg gelijk gebleven, maar nog altijd goed voor jaarlijks respectievelijk 10 en 3 miljoen stuks. In Nederland wordt vooral door individuen of kleine dadergroepen gehandeld in illegale schijfjes. Betrokkenheid van georganiseerde criminaliteit is met 80% afgenomen sinds eind jaren negentig, maar blijft een probleem. Er is nog altijd een aantal dadergroepen actief die professioneel geproduceerd illegaal product op de markt brengt.
In het OECD onderzoek is piraterij van digitale bestanden op het Internet buiten beschouwing gelaten. De waarde daarvan bedroeg in Nederland in 2006 ruim 160 miljoen euro. 55% van de schade in Nederland wordt veroorzaakt door internetpiraterij, 45% door de handel in illegale schijfjes. BREIN verwacht dat deze verdeling de komende jaren verder door zal slaan naar internetpiraterij. De breedbandpenetratie is nog altijd groeiende en netwerken worden sneller, waardoor het voor de consument steeds aantrekkelijker wordt de illegale content zelf van het Internet te halen in plaats van een illegaal schijfje te branden of kopen. Internetpiraterij neemt dan ook hand over hand toe.
Er is in Nederland dringende behoefte aan meer strafrechtelijke handhaving tegen piraterij op Internet. BREIN directeur Tim Kuik: ‘Nederland wordt ondertussen internationaal gezien als vrijhaven voor illegale websites en daar moet een einde aan komen. Wij doen daar civiel van alles aan. BREIN sloot al 151 p2p-illegale sites, maar de overheid moet ons helpen door meer strafrechtelijk te handhaven tegen excessieve gevallen. Piraterij schaadt creativiteit en werkgelegenheid en willen we ons profileren als innoverend land, dan moeten de parasieten worden aangepakt.’