Home Nieuws Ook betrokkenheid rechts-extremist bij Nederlandse torrentsite

Ook betrokkenheid rechts-extremist bij Nederlandse torrentsite

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel schrijft dat de Zweedse website ‘The Pirate Bay’ gefinancierd is door de Zweedse rechts-extremist Carl Lundström. The Pirate Bay staat bekend als een van de grootste illegale Bittorrent-websites ter wereld. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de site en diens eigenaren.
Eind maart was op de Zweedse tv-zender TV8 al te zien dat Tobias Andersson van The Pirate Bay bevestigt dat de site niet gestart had kunnen worden zonder de financiële steun van Lundström. Of de rechts-extremist nog steeds financieel bij de site is betrokken blijft zonder commentaar. Na de inval door de Zweedse justitie zocht The Pirate Bay elders onderdak; dat lukte deels in Nederland.
Betrokkenheid van rechts-extremisten bij illegale bittorrentsites speelt niet alleen in Zweden. Piraterijbestrijder BREIN ontdekte in een recent onderzoek naar de illegale Nederlandse bittorrentsite ‘Dsb-tracker’ dat een van de beheerders van die site betrokken is bij de extreem-rechtse organisatie de Nationale Alliantie. Dsb-tracker is inmiddels gestaakt na sommaties aan de sitehouder en diens hosting provider. BREIN heeft nog een nader te bepalen schadevordering uitstaan.
‘Dit soort sites nemen willens en wetens deel aan massale inbreuk, dat is onrechtmatig en zelfs een strafbaar feit. Het is niet verwonderlijk dat dit louche types aantrekt’, zegt BREIN directeur Tim Kuik.