Home Nieuws Winkels kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor beveiligen van open wifi

Winkels kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor beveiligen van open wifi

In het McFadden arrest vorige week heeft het Europese Hof van Justitie (HvJEU) bepaalt dat benadeelde auteursrechthebbenden van een winkel die gratis wifi aanbiedt, kunnen vereisen dat die de verbinding beveiligt met een wachtwoord waarbij van de gebruikers wordt vereist dat die zich identificeren.
Het Hof overweegt nadrukkelijk dat het verhinderen van anoniem gebruik van de verbinding afschrikwekkend effect heeft ten aanzien van het gebruik daarvan om inbreuk te maken.

De winkel is niet aansprakelijk voor schade door inbreuken via de verbinding indien die dient ter aanbeveling van haar diensten of goederen en enkel passief informatie doorgeeft.

Het persbericht
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2016-09/cp160099nl.pdf

Het hele arrest
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=183363&pageIndex=0&doclang=NL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=723142

In de zaak werd door de Duitse branche organisatie van muziekproducenten IFPI GmbH namens Sony schadevergoeding gevorderd van een winkelier die open wifi aanbood via welke inbreuk werd gemaakt doordat klanten van een p2p uitwisseldienst muziek downloadden.