Home Nieuws OM claimt 1,7 miljoen euro van piraat

OM claimt 1,7 miljoen euro van piraat

Het Openbaar Ministerie heeft een ontnemingsvordering van 1,7 miljoen euro ingesteld tegen piraat B.G. alias ‘De oorbel’ uit Soest. Samen met de inmiddels overleden mededader M.S. alias ‘Idi’ stond hij aan het hoofd van de organisatie die periodiek de zogenaamde Crazybytes, Twilight en Moviebox cd’s en dvd’s uitbracht. Dat zijn illegale verzamelingen van de meest populaire muziek, films en software. Die werden in grote oplages geperst en verkocht voor prijzen van ongeveer 20 tot 40 euro.
Oorbel, Idi en een derde dader werden in 2003 door de Utrechtse rechtbank al veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 jaar inzake geweldsdelicten. Die veroordeling kwam in hoger beroep nadat zij in eerste instantie tot 4,5 jaar waren veroordeeld. De mannen hadden handlangers ‘Flappie’ en een vriendje ontvoerd, mishandeld en afgeperst omdat die hadden geprobeerd buiten de organisatie om zelf cd’s en dvd’s op de markt te brengen.
Daarnaast werden de piraten veroordeeld tot gevangenisstraffen en geldboetes voor overtreding van de Auteurswet, waarbij ze het laten persen, invoeren, verveelvoudigen en ter verspreiding aanbieden van illegale cd’s en dvd’s als beroep of bedrijf uitoefenden. Het ging in totaal om ruim 400.000 cd’s en dvd’s. De rechtbank oordeelde destijds ‘dat de openbare orde hierdoor ernstig geschaad is’ en omschreef het bedrijfsmatige karakter en de omvangrijke schaal van het productieproces, de onderlinge taakverdeling en de organisatiegraad als zorgelijk. Het gewelddadige en bedreigende karakter binnen een atmosfeer van angst zorgde er volgens de rechtbank voor dat de criminele organisatie jaren kon voortbestaan.
Ook zes medeverdachten, waaronder drie studenten die de bronkopieën voor de cd’s en dvd’s maakten en programmeerden, werden in 2003 veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen, werkstraffen en geldboetes. De zes mannen werden eveneens veroordeeld voor deelneming aan een criminele organisatie en overtreding van de Auteurswet. Tenslotte zijn tegen de drie studenten ontnemingsvorderingen toegewezen van 10.000 euro. Zij kregen een maandelijkse betaling van de organisatie voor hun diensten, die onder meer inhielden dat zij de gewenste muziek, films en software van het internet haalden met behulp van het snelle universiteitsnetwerk.
Over 7 weken doet de rechter uitspraak over de ontnemingsvordering tegen G.