Home Nieuws 'Nooit meer betalen' voor illegaal aanbod via voorgeprogrammeerde mediaspelers?

'Nooit meer betalen' voor illegaal aanbod via voorgeprogrammeerde mediaspelers?

In het nieuws is dat de aanbieder van mediaspelers Ditistv.nl bestelde kastjes niet levert en ook niet thuis geeft wanneer geld wordt teruggevraagd. De Consumentenbond spreekt van honderden klachten en gaat collectieve actie nemen om terugbetaling te vorderen. Zie <http://kassa.vara.nl/gemist/nieuws/alles-streamen-vanaf-een-kastje-of-toch-niet> en <http://www.totaaltv.nl/nieuws/23822/consumentenbond-richt-pijlen-op-streamingbedrijf-ditistv.nl.html>. De berichten vertellen ook dat het aanbod waarvan gebruik wordt gemaakt niet van Ditistv zelf is en steeds vaker wordt afgesloten omdat het illegaal is, dat wil zeggen zonder toestemming van rechthebbenden die er dan ook niet voor betaald krijgen.  
Het kan nauwelijks verbazen dat een dienst die structureel gebruik maakt van illegaal aanbod zijn klanten lijkt op te lichten.

Omdat de kastjes van illegaal voorgeprogrammeerde bronnen gebruik maken, ligt aan het Europees Hof de vraag voor of de aanbieders van het kastje hiermee inbreuk maken en/of onrechtmatig handelen en of de consument die uit illegale bron streamt inbreuk maakt. Deze zaak is door BREIN tegen een andere aanbieder van dergelijke kastjes aangespannen.

Dit betekent dus dat er nog een oordeel geveld moet worden over de legaliteit van dit aanbod en het gebruik daarvan. Het ligt voor de hand dat de met illegale bronnen voorgeprogrammeerde kastjes linksom of rechtsom onrechtmatig zijn en zullen worden verboden. In onder andere Groot Britannnië wordt al langer strafrechtelijk tegen de verkoop van deze kastjes opgetreden.

In Nederland zullen in dat geval dergelijke aanbieders civielrechtelijk aansprakelijk gehouden kunnen worden voor de schade die zij veroorzaken aan rechthebbenden op de content en programma’s. Voor de consumenten betekent het dat de ondersteuning om van illegale bronnen gebruik te maken dan volledig weg zal vallen en dat de verkoper tegen die tijd geen verhaal meer biedt voor het aankoopbedrag. De zitting voor het Europees Hof zal op 29 september plaatsvinden.

Het is dan ook niet aan te raden voor dit soort kwalijke diensten te betalen. Doe het liever legaal dan kan er van je geld nieuwe content gemaakt worden. Legaal aanbod vind je op Thecontentmap.nl.