Home Nieuws Aanhouding en inbeslagname op rommelmarkt van Roodbol Evenementen

Aanhouding en inbeslagname op rommelmarkt van Roodbol Evenementen

Op verzoek van de politie was BREIN gisteren op een rondreizende rommelmarkt van Roodbol Evenementen in de Oostmeerhal in Berkel Rodenrijs. Er was eerder geconstateerd dat op die markt illegale dvd’s en cd’s werden verkocht. Dat bleek ook gister het geval.

Voor €2,50 per schijfje waren films te koop die nog in bioscoop draaien,
oa de Oscar winnaar van afgelopen nacht Birdman, en de nieuwste
muziekalbums, oa Bob Dylan’s Shadows In The Night. De films waren
gedownload van het Internet en voorzien van Nederlandse ondertitels
afkomstig van amateur vertalers, die ook van het internet zijn te
downloaden. De kraam was verreweg de drukste op de markt. Terzijde:
films die voor een Oscar zijn genomineerd werden volgens recent
onderzoek van Irdeto sinds medio januari 385% vaker illegaal gedownload.
De verkoper weigerde vrijwillig mee te werken aan een civielrechtelijke afhandeling ter plaatse met BREIN maar wilde liever door politie aangehouden worden, hetgeen geschiedde. Tevens werden ongeveer 1500 illegale dvd’s en 200 illegale cd’s in beslag genomen. De verdachte wist wel autosleutels aan een hem bekende omstander te geven die zich uit de voeten kon maken. Ervaring wijst er op dat er waarschijnlijk extra voorraad in de auto aanwezig was.

De aangehouden verdachte is meegenomen naar het buro. Hij weigerde zich te identificeren en had geen enkel identiteitsbewijs bij zich, ook geen rijbewijs. Hij is daarvoor beboet. Ondanks zijn weigering mee te werken is zijn identiteit alsnog vast gesteld waarna hij alsnog een verklaring heeft afgelegd. Na opmaken proces-verbaal is hij ’s avonds laat huiswaarts gestuurd. De recherche zal de zaak voor vervolging voorleggen aan het OM. Bedrijfsmatige inbreuk op auteursrecht is strafbaar als misdrijf.

BREIN zal aangifte doen. Aangezien de verdachte elke medewerking met BREIN is blijven weigeren, zal hij ook civielrechtelijk aangesproken worden. Daarbij wordt in elk geval een verbod op verbeurte van een dwangsom en volledige proceskostenvergoeding gevorderd. Daarnaast kunnen rechthebbenden vergoeding schade en kosten vorderen.