Home Nieuws The Pirate Bay en andere illegale sites offline na politie actie in Zweden

The Pirate Bay en andere illegale sites offline na politie actie in Zweden

Na een politie actie in Zweden op 9 december is een aantal illegale sites, waaronder The Pirate Bay, offline. De actie vond plaats na aangifte door benadeelde rechthebbenden. Er zijn veel servers in beslag genomen en ook een of meer aanhoudingen verricht. De politie en openbaar aanklager doen daarover weinig mededelingen. Zie http://tweakers.net/nieuws/100166/zweden-veel-servers-in-beslag-genomen-bij-pirate-bay-inval.html
Een van de oprichters van The Pirate Bay, de onlangs vrij gekomen Peter Sunde, zegt dat de site wat hem betreft offline mag blijven. Het zou nu alleen nog maar om geld draaien en niet ook om idealen, zie http://torrentfreak.com/peter-sunde-the-pirate-bay-should-stay-down-141210/

The Pirate Bay is een site die gratis links naar ongeautoriseerde bestanden van populaire entertainmentcontent aanbiedt. Geld wordt verdiend met de verkoop van advertentieruimte op de site. Sinds reguliere bedrijven en organisaties in het algemeen niet meer op dit soort sites willen adverteren, gaan de advertenties vooral om porno en illegaal gokken. Inkomsten worden geschat op enkele miljoenen euro per jaar. Rechthebbenden op de gebruikte content zien daar niets van terug en lijden schade door verminderde vraag naar betaald legaal aanbod.

De site is altijd doorgegaan hoewel de oprichters van de site strafrechtelijk zijn veroordeeld voor medeplichtigheid aan inbreuk. Twee van hen zitten nog vast na, evenals Sunde, lang voortvluchtig te zijn geweest. Neij is onlangs in Thailand opgepakt, Warg enkele jaren geleden in Cambodja en heeft ook een veroordeling voor hacking in een andere zaak.

Inmiddels wordt toegang tot de site in 11 EU-landen op rechterlijk bevel geblokkeerd. In Nederland was de site ook twee jaar lang geblokkeerd waardoor Nederlands bezoek aan de site met meer dan 80% terugliep. In januari dit jaar werd dat in hoger beroep terug gedraaid. Volgens BREIN is dat onterecht en dit is voorgelegd aan Nederland’s hoogste rechter, de Hoge Raad. In februari dit jaar stond de hoogste Europese rechter blokkering toe van een illegale site op vordering van rechthebbenden. Het offline gaan van The Pirate Bay heeft geen invloed op de blokkeringszaak die nu aan de Hoge Raad voorligt.