Home Nieuws Nederlandse burgers houden van online aanbod; legale diensten verdienen bescherming tegen illegale concurrentie

Nederlandse burgers houden van online aanbod; legale diensten verdienen bescherming tegen illegale concurrentie

In een opinie op Volkskrant.nl pleit Rutger Schuil voor een vrijstelling
voor uploaden “op beperkte schaal”, naast de vrijstelling voor
downloaden (van illegale uploads) voor eigen gebruik:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/
Hoewel Schuil zichzelf als ‘freelance journalist’ afficheert, is zijn artikel gebaseerd op onwaarheden over BREIN en verdraaiingen van de uitkomsten van onderzoeken. Aan wederhoor is niet gedaan. Hij wil daarmee zijn conclusie rechtvaardigen dat niet alleen downloaden van illegaal aanbod moet worden toegestaan maar ook het uploaden daarvan “op beperkte schaal”. Feit is dat niet valt te controleren of iets “op beperkte schaal” wordt geüpload. Een dergelijke vrijstelling is een vrijbrief voor sites die zich structureel toeleggen op illegaal aanbod en het massale gebruik daarvan, zoals The Pirate Bay.
 
Dergelijke illegale sites zijn ondernemingen die geld verdienen met andermans content, d.w.z. muziek, films, boeken en games. Dat steken zij in eigen zak. De makers van die content zien daar geen cent van terug. Zulke illegale sites concurreren rechtstreeks met de door Schuil genoemde legale diensten als Spotify, Netflix en HBO, die wel uitbetalen aan makers. De legale diensten worden door makers (of hun partners) geautoriseerd. Vanzelfsprekend levert het schade op aan deze diensten en de makers als de consument naar de illegale concurrent gaat. Het eerste argument dat de downloader van illegaal aanbod daarvoor aanvoert is dat dit aanbod gratis is.
 
Uiteraard ligt het antwoord op illegaal aanbod in de verdere groei en ontwikkeling van legale online diensten. Beschikbaarheid, bedieningsgemak en betaalbaarheid zijn daarbij criteria voor succes. Dat streven deze diensten dan ook na. Zo zijn afleveringen van nieuwe series op HBO binnen 24 uur na de première in de VS ook legaal in Nederland verkrijgbaar. Een andere ondersteuning van die groei en ontwikkeling ligt in het oprollen en verstoren van de illegale concurrentie. Dat dit effect sorteert blijkt niet alleen uit de lagere bezoekersaantallen voor illegale sites uit landen waar die geblokkeerd zijn maar ook uit de moeite die bijvoorbeeld The Pirate Bay telkens weer doet om blokkeringen te omzeilen.
 
Overigens concludeerde de Advocaat Generaal bij het Europees Hof gisteren dat EU-regels voor privé-kopiëren alleen legale bron betreffen. M.a.w. het downloaden van illegaal aanbod is illegaal. Nederland heeft met het toestaan van downloaden van illegale bron (van muziek en film) massale verspreiding van illegale bestanden in de hand gewerkt, aldus de AG. Het Hof zelf moet zich nog uitspreken.