Home Nieuws Conclusie AG bij Europees Hof: auteursrechthebbenden mogen van access providers vorderen dat zij de toegang tot een illegale website blokkeren.

Conclusie AG bij Europees Hof: auteursrechthebbenden mogen van access providers vorderen dat zij de toegang tot een illegale website blokkeren.

De rechthebbenden moeten dan specifieke blokkeringsmaatregelen
vorderen. Dat de blokkering van een specifieke website kosten met zich
meebrengt voor de access provider en omzeild kan worden door gebruikers
betekent niet dat een blokkeringsmaatregel disproportioneel is, aldus de
Advocaat Generaal in  het advies aan het Hof. De nationale rechters
moeten de betrokken fundamentele belangen afwegen. Naast auteursrecht is
onder andere ook de informatievrijheid een fundamenteel belang.
De door de Nederlandse rechter op vordering van BREIN toegewezen blokkering van domeinnamen en IP-adressen van de illegale website The Pirate Bay voldoet in principe aan de voorwaarden die de AG in zijn conclusie uiteenzet. Het Europees Hof zal naar alle waarschijnlijk in het voorjaar arrest wijzen.

De Nederlandse access providers hebben hoger beroep aangetekend tegen aan hen opgelegde blokkering van The Pirate Bay. Zij vinden de maatregel ineffectief omdat het totale bittorrent verkeer niet is gedaald. BREIN vindt de maatregel wel effectief omdat het Nederlands verkeer naar The Pirate Bay is gedaald. Het Hof Den Haag heeft op 17 december uitspraak bepaald. Het is mogelijk dat dit wordt uitgesteld.

Lees hier meer…..