Home Nieuws Zitting hoger beroep blokkering The Pirate Bay

Zitting hoger beroep blokkering The Pirate Bay

De zitting gisteren voor het Hof Den Haag in het hoger beroep van Ziggo en XS4ALL tegen de blokkering van de illegale website The Pirate Bay leverde een herhaling van zetten op.
De enige verrassing was dat XS4ALL liever wil dat BREIN inbreukmakende consumenten aanspreekt in plaats van de blokkering van The Pirate Bay. Dat zou effectiever zijn. Zij wees daarvoor op de ’three strikes’ wetgeving in Frankrijk. XS4ALL wil daarvoor wel persoonsgegevens aan BREIN afgeven aldus haar raadsman.

Toch was zelfs dat niet nieuw maar een variant op wat Ziggo al in de allereerste procedure heeft gezegd. De voorzieningenrechter in dat kort geding ging daar toen op in en wees de blokkering af omdat het volgens hem minder ingrijpend zou zijn als BREIN inbreukmakende consumenten zou aanpakken. De rechtbank in eerste aanleg van de bodemprocedure wees die redenering juist af en wees de blokkering wel toe als een proportioneel en effectief middel. Nu in het hoger beroep haalt XS4ALL het argument nog maar eens van stal. Waarschijnlijk zal zij na de zitting, net als Ziggo destijds, vlug weer terugkrabbelen. Diens raadsman bleek toen ook iets te voorbarig geweest.

Het grootste deel van de zitting draaide om de effectiviteit van de blokkade. De ISP’s zeggen dat die niet effectief is omdat het bittorrent verkeer in Nederland ongeveer gelijk is gebleven. BREIN wijst er op dat de blokkering enkel The Pirate Bay betreft en dat het Nederlands bezoek aan die site drastisch (80%) omlaag is gegaan.

Met betrekking tot het bittorrent verkeer wees BREIN er op dat het door de ISP’s gesponsorde UvA onderzoek Filesharing 2012 overigens aangeeft dat rond de 23% van de downloaders van illegaal aanbod zegt daar vanwege de blokkering mee gestopt te zijn of minder illegaal aanbod is gaan downloaden. Ook het recente UvA rapport “Baywatch” geeft aan dat dit voor ongeveer een kwart van de illegale downloaders het geval is. Beide rapporten onderbelichten dit maar het is een significant effect met name omdat de blokkering alleen The Pirate Bay betreft.

Daarnaast wees BREIN op verscheidene andere onderzoeken die aangeven dat bittorrent verkeer wereldwijd en ook in Europa flink is gestegen terwijl het Filesharing 2012 onderzoek en een door XS4ALL opgedragen TNO rapport aangeven dat die stijging zich in Nederland, respectievelijk bij XS4ALL, niet heeft voorgedaan.

Op 10 oktober komt de conclusie van de AG in de UPC Wien zaak voor het Hof van Justitie van de EU over de blokkering van Kino.to. BREIN wees er op dat die zaak over een streaming site gaat en dat de Oostenrijkse rechter heeft gezegd dat hij geen prejudiciƫle vragen zou hebben gesteld als het een filesharing site betrof omdat de gebruikers daarbij ook inbreukmakend uploaden.

Het Hof heeft aangegeven op 17 december uitspraak te willen doen.