Home Nieuws Hof Den Haag veroordeelt deelnemer inbreuk forum opnieuw

Hof Den Haag veroordeelt deelnemer inbreuk forum opnieuw

Het Hof veroordeelde een verdachte in hoger beroep opnieuw voor
deelname aan een criminele organisatie, computervredebreuk en auteursrechtinbreuk tot drie maanden gevangenisstraf voorwaardelijk
onder aftrek van voorarrest.
Het gaat in deze zaak om een van 2005 tot 2008 als hacker/scanner actief lid van een groep die zich bezig hield met het zo snel mogelijk online verspreiden van auteursrechtelijke beschermde films, muziek, games en andere ‘warez’. In dit geval brak de groep in bij op open poorten gescande universiteitsnetwerken om daar bestanden met ‘warez’ op te plaatsen, vervolgens werden links naar die bestanden op een besloten forum (een zogenoemd FXP board) geplaatst. Leden van de groep verdienden punten met ‘posts’ die zij konden gebruiken voor downloads.

Bepaald bewijs is door het Hof buiten beschouwing gelaten omdat niet duidelijk is dat de verdachte op zijn recht op bijstand is gewezen. Voorts is de strafmaat met een kwart gematigd vanwege de ruime overschrijding van de redelijke termijn voor de behandeling van de zaak, te weten 12 maanden bij de eerste aanleg en 4 maanden bij het hoger beroep. Het Hof vernietigt het vonnis van de rechtbank, veroordeelt opnieuw en legt dezelfde strafmaat op als de rechtbank.

Zie IE-forum.nl en Rechtspraak.nl

“Door zijn handelen heeft de verdachte als deelgenoot van de organisatie de betrokken bedrijven veel ongemak en schade toegebracht. Met dergelijke activiteiten wordt een grote inbreuk gemaakt op het nog steeds toenemende belang van de informatie- en communicatietechnologie en op het grote maatschappelijke belang van het internet en daarmee samenhangende toepassingen. Daarnaast heeft de verdachte aldus een ernstige inbreuk gemaakt op auteursrechten van anderen.”