Home Nieuws Linken naar ongeautoriseerd bestand kan openbaarmaking zijn

Linken naar ongeautoriseerd bestand kan openbaarmaking zijn

Opzettelijk linken naar een illegaal bestand was al onrechtmatig (en
dus niet toegestaan) maar kan ook een inbreukmakende openbaarmaking
opleveren.
Vorige week wees de rechtbank Amsterdam vonnis in de zaak van Playboy uitgever Sanoma tegen schreeuwblog Geenstijl. De laatste had hyperlinks geplaatst naar Playboy naaktfoto’s van TV-show deelneemster Britt Dekker die stonden opgeslagen op cyberlocker Filefactory voordat ze in het blootblad gepubliceerd waren. De rechter bepaalde dat niet de plaatsing in een voor het publiek onvindbaar bestand op de cyberlocker de openbaarmaking opleverde maar de plaatsing van links ernaar door Geenstijl. Aangezien Geenstijl hiermee een nieuw publiek aanboorde en daar een winstoogmerk mee had (meer advertentie-inkomsten vanwege meer bezoekers) leverde dat een inbreuk op. Een beroep op journalistieke verantwoording ging niet op nu de gehele fotoreportage door het schreeuwblog werd ontsloten.

Geenstijl heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Zij vindt de beslissing ‘doodeng’ omdat zij nu een afweging moet maken voordat zij een link plaatst. Dat gaat haar te ver en dus vindt Geenstijl dat het auteursrecht hervormd moet worden. Ze gaat er daarbij aan voorbij dat zij zelf welbewust de link plaatste naar het voor het publiek anders onvindbare bestand. Het afgewogen winstbejag dat zij daarmee had moet geen grond opleveren om ook het auteursrecht te bekladden. Auteursrecht is er zodat makers met hun creatie geld kunnen verdienen doordat anderen er niet zonder hun toestemming mee aan de haal mogen gaan. Dat geldt ook voor foto’s van Britt Dekker en ook voor Geenstijl.

Overigens is het volgens de Nederlandse rechtspraak al zo dat het opzettelijk linken naar (evident) ongeautoriseerd op het internet geplaatste bestanden onrechtmatig en dus niet toegestaan is. Sites die dat structureel doen zijn als geheel onrechtmatig tenzij zij preventieve maatregelen nemen om de structurele plaatsing van zulke links naar evident illegale bestanden te voorkomen. Dat geldt ook voor sites met een hobbyistisch karakter, dus zonder duidelijk winstoogmerk. Wat in de Geenstijl casus openbaarmaking oplevert is dat zij zelf de link naar de bestanden plaatste, dat die niet door het publiek vindbaar waren voordat zij dat deed en dat zij er winstoogmerk mee had. BREIN is van mening dat die redenering ook kan opgaan voor sites die welbewust en structureel links aanbieden naar evident ongeautoriseerde bestanden.

U vindt het vonnis <hier>