Home Nieuws The Pirate Bay oprichters definitief veroordeeld: Zweedse Hoge Raad wijst verzoek tot verder beroep af

The Pirate Bay oprichters definitief veroordeeld: Zweedse Hoge Raad wijst verzoek tot verder beroep af

De Zweedse Hoge Raad heeft het verzoek van drie van de vier Pirate Bay oprichters om nog verder in beroep te mogen gaan afgewezen. Daarmee heeft de Zweedse rechtsstaat gewogen en gesproken met als resultaat dat The Pirate Bay buiten twijfel illegaal is en dat de oprichters onherroepelijk strafrechtelijk veroordeeld zijn. De drie waren al in hoger beroep opnieuw veroordeeld, de vierde liet daar tot tweemaal toe verstek gaan en zijn veroordeling was inmiddels al onherroepelijk. Alle veroordeelden hebben Zweden al sinds hun eerste veroordeling verlaten.
De Hoge Raad overwoog dat er geen twijfel is over de interpretatie van de regelgeving (artikelen 12-14 van de eCommerce richtlijn) dat het Europees Hof om uitleg gevraagd hoeft te worden, met als gevolg dat er geen verder beroep meer mogelijk is tegen de gevangenisstraffen. Drie van de vier hebben een gevangenisstraf van 1 jaar en een boete van ongeveer 4 miljoen euro. De vierde veroordeelde, de oorspronkelijke financier, heeft in hoger beroep een lagere gevangenisstraf maar hogere boete gekregen, 4 maanden en ongeveer 6 miljoen euro.

In Nederland heeft de civiele rechter de drie oprichters opgedragen de site af te sluiten. Aanvankelijk lieten zij verstek gaan maar zuiverden dat daarna via hun advocaat. Dat baatte hen niet: ook op tegenspraak werden zij veroordeeld de links naar illegale content van hun site te halen of de winkel te sluiten. Dat deden zij niet. De site wordt weliswaar niet meer door Nederlandse hosting providers gehost [1] maar staat bij een malafide provider in het buitenland waar vandaan zij doorgaat met haar illegale handel. Experts schatten dat de website met haar illegale handel in content van anderen minstens 2 miljoen euro per jaar aan advertentie-inkomsten verkrijgt. BREIN spreekt daarom van een ‘superheler’.

Omdat The Pirate Bay blijft volharden in haar illegale handel heeft BREIN met succes gevorderd dat Nederlandse access providers de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Access providers zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van verkeer maar wel kan onder meer van hen verlangd worden dat zij derden blokkeren die van hun dienst gebruik maken om inbreuk te plegen. Ziggo en Xs4all zijn in hoger beroep maar moeten ondertussen wel de toegang tot de illegale site blokkeren. Xs4all laat vandaag een pop-up zien waarin zij stelt dat het een zwarte dag voor het internet zou zijn omdat zij meent dat het blokkeren van een veroordeelde illegale site in strijd met de informatievrijheid zou zijn.

“Xs4all moet zich als access provider niet met de inhoud van sites bemoeien. Zij moet dus ook een rechterlijk veroordeelde illegale site niet in bescherming nemen maar gewoon afsluiten. Dat is wat de wet voorschrijft en daar heeft ook Xs4all zich aan te houden. De rechter heeft alle argumenten inclusief die over vrijheid van meningsuiting en andere grondrechten zorgvuldig afgewogen”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Het standpunt dat er op het internet geen rechten gelden of geldend gemaakt kunnen worden is allang achterhaald. Ook Xs4all moet met de tijd meegaan.”

BREIN stimuleert de groei en ontwikkeling van legale content en innovatieve digitale distributieplatforms door het afsluiten van illegale distributieplatforms. BREIN vertegenwoordigt makers, uitvoerende kunstenaars, producenten, uitgevers en distributeurs van film, muziek, boeken, games en interactieve software tegen de illegale online verspreiding van ongeautoriseerde kopieën van hun werk. Vandaar het BREIN motto: ‘de kunst werk te beschermen’ of ’the art of protecting the creative’. Bescherming is broodnodig, ook op internet. Zonder bescherming van creatief werk is het niet mogelijk om er je brood mee te verdienen, dat geldt voor het creatieve talent zelf en voor de door hen gekozen zakenpartners.

[1] een hosting provider geeft onderdak aan een website en stelt die in verbinding met het internet terwijl een access provider consumenten in verbinding stelt met het internet. Een hosting provider kan een illegale site die zij op haar servers host (onderdak geeft) makkelijk ontoegankelijk maken maar ook een access provider kan de toegang tot een bepaalde site vrij eenvoudig blokkeren. BREIN sloot vorig jaar 594 illegale sites waarvan ongeveer de helft via Nederlandse hosting providers. Sites zijn illegaal als zij structureel gebruik maken van illegale kopieën van films, muziek, games en boeken, bijvoorbeeld door daar stelselmatig met links naar te verwijzen. De meeste sites opereren anoniem hetgeen op zich ook al in strijd met de wet is.